Nove četiri smrti u Srbiji, novih 219 pozitivnih na COVID 19

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
152

U Republici Srbiji je do 15 časova 8. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19.

U poslednja 24 časa imamo i nova 4 (četiri) smrtna slučaja, odnosno ukupno 65.

Preminule su četiri osobe muškog pola.

Prosek njihovih godina je 62 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno. Hospitalizovano je 1.705 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 112 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirana je ukupno 10.761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je danas da su do sada ukupno testirana 2.323 zdravstvena radnika, od kojih je 260 pozitivno na koronavirus, 1.082 je negativno, a za određeni broj radnika se čekaju rezultati.

U Beogradu se, kaže, očekuje najveći broj testiranja zdravstvenih radnika, jer ih ima najviše u zdravstvenom sistemu.

“U svakoj zdravstvenoj ustanovi se vodi računa koji radi u prijemnim mestima, ko su osobe koje rade sa pacijentima, kako bi se ustanova bila bezbedna i kako bi se očuvali kapaciteti“, rekla je Jovanović za TV Prva i poručila da se vodi računa o zdravstvenim radnicima.

Ona je apelovala je danas na sve koji imaju bilo koje simptome i zadovoljavaju kriterijume za testiranje na korona virus, da se jave u kovid centre domova zdravlja.

“Ključna mera je testiranje potencijalnih kontaka i svih onih osoba koje su bile u kontaktu sa kovid pozitivnim, jer tako presecamo lanac prenosa“, navela je Jovanović za TV Prva.

Ona je kazala da se u narednom periodu može očekivati veći broj testiranja, kako bi se na vreme otkrili kontakti koji su došli u situaciju da se inficiraju.

“Sa većim brojem tesitranih osoba mi ćemo i otkrivati veći broj zaraženih. Pratićemo celokupnu teritoriju Srbije posebno gradove gde su žarišta posebno izražena, pratićemo kliničke slike i sve one pacijente koje se sa teškom kliničkom slikom zbrinjavaju u bolnice“, dodala je Jovanović.

Podsetila je da se u inkubacionom periodu, kada osoba nema simptome respiratnorne infekcije, može preneti virus i da je zbog toga važno da se zna da je osoba obolela, kako bi se njen kontakt javio domu zdravlja.

Jovanović je kazala da je broj testiranih već povećan i da se dnevno radi od 1.000 do 1.500 testova i da će se iz dana u dan broj testiranih povećavati.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More