Ujedinjeni protiv korone! Digitalna platforma za sve srpske lekare i istraživače širom sveta

FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC
642

Povodom širenja virusa KOVID-19 u Ćupriji, jednom od glavnih žarišta u Srbiji, situacije koja predstavlja jedan od najvećih izazova zdravstvenih radnika u istoriji, oglasio se i predsednik Srpskog lekarskog društva Pomoravlje, dr sci. med. Hristos Aleksopulos najavljujući osnivanje Svetskog instituta srpskih lekara i istraživača biomedicinskih nauka.

„U ovim teškim trenucima kroz koje prolazi naša zemlja najvažnije je da svi budemo ujedinjeni. Ujedinjeni protiv zajedničkog neprijatelja, a to je virus. Samo ujedinjeni, saradnjom i solidarnošću, a poštujući mere i propise možemo da pobedimo ovu pošast“, rekao je dr Aleskopulos.


„Kako je moj predak Panajot Papakostopulos sa svojim kolegama 22. aprila davne 1872. godine osnovao Srpsko lekarsko društvo, izabrao sam upravo taj datum za osnivanje i Svetskog instituta srpskih lekara i istraživača biomedicinskih nauka (SISLI). S obzirom na aktuelnu situaciju u kojoj je komunikacija moguća isključivo putem interneta u aprilu ćemo na telekonferenciji održati osnivačku skupštinu. Veliki broj lekara iz Srbije i dijaspore je već pokazalo interesovanje i odazvalo se našem pozivu na saradnju.“

„Mi kao lekari i istraživači odazvali smo se sloganu Srbija te zove kroz projekat SISLI tako što smo pored Instituta oformili i digitalnu platformu onmed.rs prepoznajući pravi trenutak i priliku da ujedinimo lekarske i istraživačke snage ne samo u Srbiji već širom sveta, kako bismo se stručno i naučno uhvatili u koštac sa problemom.“

Hristos Aleksopulos

Osnivanje Instituta i jedne digitalne platforme za sve lekare i istraživače biomedicnskih nauka ima za cilj razmenu mišljenja i znanja među lekarima i istraživačima biomedicinskih nauka u zemlji i dijaspori sa fokusom na pacijente i srpske lekare i istraživače koji su svoja iskustva stekli ne samo u Srbiji već širom sveta.

SISLI nastoji da ujedini nekoliko hiljada lekara i istraživača koji žive u inostranstvu i preko 30 000 licenciranih lekara koji rade na srpskom tlu.

Na inicijativu dr sci. med. Aleksopulosa, pored Instituta, uspostavljena je i namenska elektronska mreža za povezivanje svih srpskih naučnih radnika sa svih geografskih dužina i širina. Srpski lekari i istraživači iz celog sveta moći će da se prijave na internet stranici www.onmed.rs kako bi razvili plodan dijalog i rad.
U početku je cilj integracija lekara koji žive i rade u većim zemljama kao što su Amerika, Kanada, Engleska, Nemačka, Švedska itd. Činjenica je da, prema procenama danas, u razvijenim stranim zemljama živi i radi nekoliko hiljada lekara i istraživača, a oko 300 lekara napušta Srbiju svake godine. SISLI bi izgradio digitalne mostove saradnje u cilju udruživanja svih srpskih lekara i istraživača širom sveta pod kapom Instituta.
„Veliki broj srpskih lekara čini visokokvalitetni naučni potencijal, sa međunarodno priznatim sertifikatima i sposobnostima, sa ogromnim iskustvom i velikim društvenim doprinosom, koji su sada razuđeni po svetu i koji su možda najbolji ambasadori Srbije. Taj kapital se mora podržati i iskoristiti pogotovo sada, u najkritičnijem i najranjivijem trenutku za Srbiju. Pored toga, vreme je da se stvore takvi uslovi da se lekari koji su emigrirali u inostranstvo kao rezultat recesije mogu vratiti u domovinu.“-istakao je Aleksopulos.

U okvir instituta predviđeni su, između ostalog, i: stvaranje i rad www.onmed.rs, dodela specijalnih nagrada izvrsnosti srpskim lekarima i istraživačima biomedicinskih nauka, stvaranje sopstvenih izvora, preduzimanje i sprovođenje studija, istraživačkih projekata i aplikacija u saradnji sa partnerima i članovima kompanije i drugim telima (istraživački instituti, univerziteti itd.) na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Ova jedinstvena platforma pod nazivom www.onmed.rs je u izgradnji, a početak rada se očekuje do kraja 2020. godine. Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u projektu mogu pisati na mejl adresu sldcuprija@mts.rs.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More