Tesla je voleo Katarinu i mnoge žene (2)

Nikola Tesla sa devojkom na američkoj plaži. Foto: Privatna arhiva
1,492

U filmu Džejmsa Džegera o Teslinim ljubavima trebalo bi da glume Gvinet Patrou, Naomi Vots, Sara Džesika Parker, Dajan Lajn i Katarina Radivojević.

“Brak je za umetnika, muzičara, pisca, ali ne i za pronalazača, jer je njegova strast prema istraživanjima toliko jaka da se ne bi mogao posvetiti ženi pored sebe u dovoljoj meri , mada se čovek ponekad oseti usamljenim”.

Kako nam govori Milovan Matić, teslijanac iz  Aleksandrovca župskog, ovako je srpski genije svojevremeno izrekao svoj stav o ljubavi i braku sa ženama.

Za Milovana Matića ovo je najpoštenija izjava muškarca o odnosu prema ženama. Za američkog režisera, koji je proučio Teslin život u Njujorku, međutim, ne znači da veliki naučnik za svog života u SAD nije mario za dame:

“Bio i kicoš sa Pete avenije. Kod profesionalnih fotografa je naručivao specijalne fotose. Odlazio je na raskalašne žurke na kojima su iz kutija izlazile polugole žene, voleo je pripadnice lepšeg pola, najskuplje restorane i hotele”.

Upravo takvog Nikolu Teslu želi Džeger da prikaže u svom novom filmu, u kome bi trebalo da njegove ljubavi i ljubavnice glume poznate glumice i filmske lepotice Gvinet Patrou, Naomi Vots, Sara Džesika Pakrer, Dajan Lajn i Katarina Radivojević.

Katarina Radivojević bi trebalo da glumi Katarinu (Ketrin) Mekmehon Džonson u koju je Tesla najviše bio zaljubljen ili Lenku Dunđarski, koju je platonski voleo.

Američka medijska priča o Katarini i Tesli

“Katarina Mekmehon Džonson (1856-1924), je bila supruga Roberta Andervuda Džonsona, pisca, novinara i diplomate, ali i Teslinog najboljeg prijatelja. Nije bila poznata, uvek je bila u senci svoga supruga, ali je sudeći po svemu, bila kontroverzna ličnost. Večito je bila rastrzana između braka i poštovanja prema mužu i strastvenoj ljubavi prema Tesli – priča Ana Atanasković, autorka romana „Moja ljubav Nikola Tesla“.

Katarina i Tesla su se upoznali krajem 1893. godine, što je promenilo njen dotadašnji svet. Ova Amerikanka je našeg Teslu strasno volela. Po Njujorku se pričalo o ljubavnom trouglu Tesla – Katarina – Džonson.

“Od tada ona voli, pati, žudi, koketira, smišlja i traži. Ali, ipak prvi put živi punim plućima, bez obzira na činjenicu da je čovek koga voli podredio svoj život nauci. Ono što je zajedničko za Teslu i Katarinu, jeste da su išli za svojim strastima, ali da je on njoj bio zid, koji nije mogla da prevaziđe. Pratila je čitav njegov rad” – piše Ana Atanasković.

Katarina je znala da u sitne sate iznenadi Teslu. Slala je svoje glasnike da mu nose poruke. Nekad bi poručila: „Vi ste okrutni“, „Vi ste grozni, nikoga sem sebe ne volite“, „Vi imate hladno srce“, a nekad mu je na suptilan način izjavljivala ljubav. Dakle, imala je razne faze, od inicijative, preko brige za njega do povlačenja. Dok je Katarina Džonskon živela u Rimu, gde joj je muž bio ambasador, posetila je Beograd samo zbog Tesle. Naučniku je u Ameriku poslala razglednicu u kojoj je napisala da je posetila glavni grad Srbije.

Slavni naučnik je u svojim raznim stanjima znao da usred noći upadne u kuću Džonsonovih, a kako otkriva autorka u svom romanu voleo je i da čita bajke i pesmice njihovoj deci.

Katarina Mekmehon Džonson umrla je 1924. godine i poslednja poruka ove žene bila je vezana za Nikolu Teslu. Iza sebe je Katarina Džonskon napisanu knjigu sećanja, koja se koristi za novi film Džejsma Džegera.

“Pokazala sam svojom knjigom da ako bi Tesla odlučio da živi „običnim“ životom, da bi izabranica njegovog srca bila upravo Katarina Džonskon – kaže književnica Ana Atanasković.

Nije samo Katarina Džonskon bila zainteresovana za Teslinu ljubav. Nikola Tesla je odrastao uz majku i sestre, tako da je bio okružen ljubavlju. Kao muškarac za dame se zainteresovao na studijama u Gracu, gde je učenje bio porderio kockanju i životu. Mladi Tesla je u periodu boravka u Graci i u Mariboru, posle studija, imao emotivne i telesne kontakte sa ženama.

Postoji priča da je kao student u Gracu 1874-1877. bio zaljubljen u Maru Mileusnić, devojku iz Gospića, koja se u međuvremenu udala dok je on studirao. Tesla je o tome pričao Stevanu Mokranjcu s kim se sreo prilikom posete Beogradu, početkom juna 1892. godine. Tvrdi se da je njoj Mokranjac posvetio svoju pesmu “Maro, gujo Resavkinjo”.

U mladosti Tesla se družio sa poznatom francuskom glumicom Sarom Bernar. Tesla je Saru upoznao 1889. u Parizu na Svetskoj izložbi. Njenu, namerno ili slučajno ispuštenu maramicu, kao veliku dragocenost čuvao je do kraja života. Oni su druženje nastavili kasnije u Njujorku i zajedno su se družili i sa Svamijen Vive Kanandon.

Slavna glumica Greta Garbo

U arhivi američkog režisera Džejmsa Džegera sigurno se nalaza i svedočanstva o Teslinom zanimanju za Morganove ćerke, za umetnicu Gretu Garbo, za mnoge druge bogatašice, kao što je bila milionerka Flora Dodž, za umetnice, kakva je bila Katarina Mot ili operske dive Lilijan Nordik i Milka Trnina, kao i novinarke. Kći milionera Morgana otvoreno ga je prosila. Kod podela uloga za film “Nikola Tesla i žene”
odrediće se koja će od glumica Gvinet Patrou, Naomi Vots, Sara Džesika Pakrer, Dajan Lajn igrati ove Tesline dame i simpatije.

Prema svim ženama Nikola Tesla je iskazivao veliko poštovanje, od sekretarice do vrhunskih umetnica. Tesla je imao vrlo određene predstave o tome kako žene treba da se odevaju i kako žena treba da izgleda. Nije voleo krupne, “drusne žene”, a debelih se grozio.  Voleo je žene uredne, vitke, ljupke i čile.

”Teslu su često nazivali i homoseksualcem i ženomrscem čak je bio i “kastriran” od strane javnosti zbog nesvakidašnjeg odnosa prema ženama. Tesla je, međutim bio jako privlačan muiškarac. Devojka kojom je želeo da ga oženi bila je čuvena lepotica i miraždžika Lenka Dunđerski u koju je i sam bio zaljubljen, ali zbog nepremostive razlike u godinama nije mu na pamet padalo da joj pomene ženidbu” – kaže Matić.

Ova romanska sa Lenkom je započela tako što su se Laza Kostić i Nikola Tesla sreli u Pešti 1892. godine. tada je velikog naučnika posetila delegacija Velike škole da bi ga pozvala da poseti Beograd, a jedan od članova delegacije bio je i veliki pesnik Laza Kostić.

Lenka Dunđerski, bačka lepotica

Sprijateljili su se, a njihova prepiska trajala je duže od deceniju. Laza Kostić je predložio Nikoli Tesli da oženi Lenku Dunđerski. Tesla je iskazao duboke emocije prema ovoj dami. U leto 1895. godine Lenka Dunđerski je reagovala na pesnikom predlog da se uda za Teslu i zapisuje u svoj dnevnik sledeće:

“Nudi mi udaju za nekog gospodina iz Amerike, našeg porekla, slavnog pronalazača, mislim da se zove Nikola. Prezime mu je čudno. Kako ne razume da ja hoću samo njega! Neću ni lepog, ni mladog, ni visokog… Ovo više ne mogu da izdržim!”

Nikola Tesla je kao gospodin čovek odbio predlog svoj prijatelja Laze Kostića da ga oženi – jer je bio oženjen naukom.

“Lenka Dunđerski, iz ugledne i bogate porodice zemljoposednika u Bačkoj, bila je i obrazovana, svirala je
klavir i govorila nekoliko jezika. Veliki naučnik nije mnogo mario za vlastitu sudbinu. Odgovorio je pesniku Lazi Kostiću da sveća ne može da gori na oba kraja, a njegov plamen izgara za nauku “- kaže Zora Šipoš, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

EKSKLUZIVNO: Džegerov sin snima film o Nikoli Tesli

Nedugo nakon prvog pisma, na Teslinu adresu stiže, u crnom okviru, posmrtni list Lenke Dunđerski na kojem piše: „8. novembra, posle kratkog i teškog bolovanja, u 25. godini mlađanog joj veka, u večnost se preselila“. Nesrećna Lenka Dunđerski umrla je u Beču od tifusa, tri meseca pošto je Laza provodadžisao kod Nikole Tesle.

Knjiga o Sari Bernar

“Nikola Tesla je, na primer, odbio i otvorena udvaranja mnogih neodoljivih svetskih dama onog vremena, poput božanstvene Sare Bernar. Pričalo se da je imao sina, da je to bio Artur Metjus, koji je preminuo 1986. godine. I da je taj čovek bio Teslina tajna koju je odneo u grob. Mislim da je čitav intimni život ovog svetskog genija bio i ostao tajna”- priča istraživač Milovan Matić.

(Kraj)

Marko Lopušina

 

Izvor Našiusvetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More