Najstarija srpska kuća u ovom kraju, čatmara stara 136 godina poslužila za scenario serije “Koreni” (FOTO)

OTO TANJUG / DUSAN ANICIC
219

U Gornjem Račniku, oko 13 kilometara od Jagodine, podno Crnog vrha, nalazi se jedna od najlepših srpskih kuća, čatmara izgrađena pre 136 godina, koja zbog autenticnosti enterijera, rasporeda soba i upotrebnih predmeta prikazuje istoriju Srbije i njenog sela.

Zbog atraktivnosti i činjenice da oživljava jedno davno vreme, u ovoj kući je snimljena televizijska sereija “Koreni”, po istoimenom romanu Dobrice Erića, a glavne uloge tumače Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Igor Ðorđević, Nenad Jezdić, Dara Ðokic, Anica Dobra, Bogdan Diklić, dok je seriju režirao Ivan Živković.

U ovu kuću glumci će ponovo krajem avgusta na pet dana, a zatim u decembru.

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC

Kuća je je bila vlasništvo Aleksandra Ace Kostića (1850-1931) godine, gradila su je četiri brata Kostića, a sada o njoj brine Dragan Gligorijević, kome je Aca Kostić bio čukundeda.

Gligorijević je suvlasnik kuće, sa ujakom koji živi u Australiji.

Izgrađena pre 136 godina, od kamena, blata, drveta i slame, površine 130 kvadrata, sa prostranim dvorištem, u kome su bunar pod razgranatim stablom oraha, tu su i pušnica za sušenje mesa, ostava za hranu, koševi za žito, ostva za poljoprivredne alatke i zaprežna vozila, ostava za drva, toaleti od drveta…

Do kuće se dolazi sa druma, drvenim mostom preko male rečice, koja ponekad presuši leti.

Kuću od rečice deli kameni zid, napravljen davno kada je rečica znala da izlije i poplavi sve oko sebe, objasnio je Gligorijević.

TO TANJUG / DUSAN ANICIC

Gligorijević, ličnim i skromnim sredstvima, pokušava da kući, koju je dobro načeo zub vremena, vrati stari sjaj.

“Izmenio sam drvenu krovnu konstrukciju, prekrio čeramidom, strogo pazeći da sve ostane autetnično kao što je bilo i sada, bar što se tiče prokišnjavanja, miran sam duži period, a na jednoj sobi je bio propao tavan”, izjavio je za Tanjug Gligorijević.

Problem je bio pronaći orginalnu ćeremidu, ali i majstore koji to znaju raditi, dodao je Gligorijević, pokazujući prostorije u kuće u kojima se boravilo, slavilo, spavalo, odmaralo, veliki podrum sa hrastovim gredama, dugim 13 metara, starim koliko i zgrada, a nije ih napao sipac, te burad za vino i rakiju i prostor za čuvanje voća i povrća.

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC

Gligorijević ima nameru da u ovoj kući jednu sobu uredi kao etnozbirku i već je prikupio veliki deo predemta iz tog vremana, očekujući da se neko i iz oblasti turizma zainteresuje.

Centralni deo je ognjište ili vatrište oko koga se okupljala porodica i spremala hrana, iz njega vode stepenice u podrum, u slavskoj sobi su oslikani kreveti, sto, kube za vatru, a kuća ima i prostran doksat, na kome se obedovalo i odmarala posle teških seoskih poslova.

Gligorijević dodaje da je od stručnkaka Zavoda za zaštitu spomenika čuo da su kuću osmislile italijanske arhitekte tog vremana.

Na fasadi kuće, koja je urađena 1891.godine, sedam godina posle izgradnje, još se vide oslikani premedti, drvće, ptice…

Za svog pretka, čukundedu, Gligorijević kaže da je bi “prvi i jedini učeni čovek u tom kraju, školu je pohađao u Bagrdanu u kome je u Prvom svetskom ratu bio komadant uprave”.

Dodaje i da je “šurovao” sa hajducima i bio nezgodne naravi.

U ovoj kući trebalo je da se snimi film “Nečista krv” u kooprodukciji Srbije, Rusije i Ukrajine, ali je projekat obustavljen, zbog spora Rusije i Ukrajine, istakao je Gligorijević i dodao da je ovde RTS snimila emisiju “Muzika u velikom ratu” a TV “Palma plus”, emisiju “Bižićni običaji” u gornjem Račniku, dok je jedan bend iz Batočine snimao svoje pesme…

Do gotovo same kuće vodi uzak asfaltni put.

Gligorijević ističe da selo umire, jer je na poslednjem popisu imalo 88 stanovnika, a “sada ih nema više od 50”.

U Račniku živi i porodica Milenković, koja ima 12 dece.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More