Sve je spremno da se beloglavi sup Dobrila vrati u Srbiju, ali ne na sopstvenim krilima!

Ova ptica je odletela iz Srbije u Tursku i sada se priprema njen povratak na neverovatan način

Foto: uvac.org.rs
85

Zajedničkim nastojanjima predstavnika državnih i stručnih ustanova i organizacija Srbije i Turske ostvareni su svi preduslovi za siguran povratak jedinke beloglavog supa nazvane Dobrila, ptice koja je iz Srbije odletela u Tursku.

Posle dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se ptica nije oporavila, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu u Srbiji.

Posredstvom Ambasade Turske, i uz pomoć ambasadora Republike Turske u Srbiji, Njegove ekselencije Tanžua Bilgiča, turska avio-kompanija „Turkiš erlajns“ je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfa do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak, 12. aprila, u kasnim popodnevnim satima.

Izdavanje izvozne CITES dozvole realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, a uvozne CITES dozvole Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Foto: Društvo za zaštitu prirode Srbije

Sledi i dokumentarni film 

Zahtev za prikupljanje dokumentacije inicirala je nevladina organizacija „Fondacija za zaštitu ptica grabljivica“ iz Beograda, a dobijanje dozvola realizovao je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu.

Mišljenje za izdavanje dozvole sa merama postupanja i zbrinjavanja beloglavog supa do potpunog oporavka izdao je Zavod za zaštitu prirode Srbije, a transport do volijere i brigu o Dobrili do puštanja u prirodu obezbeđuje upravnik zaštićenog područja Rezervat „Uvac“ iz Nove Varoši.

Proceduru povratka ptice obaviće Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u skladu sa merama koje je Zavod za zaštitu prirode propisao.

Ptica će po dolasku na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu prvo proći carinsku i veterinarsku kontrolu, nakon čega će direktno biti prenesena u prihvatilište. Sledi još jedan veterinarski pregled, na osnovu koga će biti urađen izveštaj, a zatim i dalje stručno praćenje tokom boravka u prihvatilištu sve do sticanja uslova za povratak ptice u prirodu, o čemu će takođe odlučivati stručnjaci.

Tokom boravka ptice u prihvatilištu neophodan je stalni veterinarski nadzor, odgovarajuća ishrana i postupanje sa jedinkom na način koji bi omogućio što uspešniju repatrijaciju.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju kompanija „Turkiš erlajns“ će snimiti dokumentarni film.

Povratak ptice avionom je jedini način da se ptica vrati kući, budući da su je u nekoliko navrata zbrinjavali turski veterinari.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More