Pećine, fascinantne lepote Srbije ispod površine zemlje (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
290

Tačan broj pećina u Srbiji još uvek je nepoznat. Prema javnosti dostupnim podacima, spekuliše se sa  cifrom od preko 15.000 otkrivenih, a sasvim je izvesno da postoje i one za koje se još uvek ne zna.

Foto/Printscreen/You Tube

Mali broj i od tih poznatih pećina u Srbiji je istražen, a najveći broj je nedostupan svima koji bi ih rado posetili i uživali u ovim biserima prirodne lepote.

Sama reč pećina izaziva asocijaciju na nešto tajanstveno i misitčno, kod nekih čak i strah, ali je neosporno da bogati pećinski nakit, stalaktiti i stalagmiti, koje je priroda stvarala vekovima, ostavljaju bez daha svojom raskošnom i nestvarnom lepotom. Ove tri pećine koje vam predstavljamo, samo su neke od fascinantnih “spomenika prirode” koji se nalaze ispod površine zemlje.

RESAVSKA PEĆINA

Najstarija je pećina u Srbiji, a slovi i za jednu od najlepših. Nastala je pre više od 80 miliona godina nedaleko od Despotovca u oblasti Gornje Resave, a naučnici su je otkrili  tek 1962. godine., i to zahvaljujući jednom čobaninu i planinarima.

Dvorane Resavske pećine počele su da se stvaraju u vreme pre ledenog doba, i pravi su živi zapisi istorije stvaranja Zemlje. Ova lepotica, smeštena je sa istočne strane Velike Morave, u krečnjačkom brdu Babina glava i otvorena je za posetioce. Pod zaštitom je države kao prirodno dobro.

BOGOVINSKA PEĆINA

U podnožju Kučajskih planina, u blizini puta Paraćin – Boljevac, nalazi se jedna od najdužih pećina u Srbiji. Do sada je istraženo 6 kilometara Bogovinske pećine, i kroz nju teče povremeni tok iz sliva Bogovinske reke, i ističe na ulazu u pećinu. Kako se na osnovu dosadašnjih istraživanja smatra, pećinu su upravo i izgradile podzemne vode iz sliva Bogovinske reke.

ZLOTSKE PEĆINE

Grupu speleoloških objekata na prostoru Kučaja u istočnoj Srbiji, čine pećine koje su i dobile ime po selu Zlot u čijoj neposrednoj blizini se i nalaze.

Samo je Lazareva pećina iz ovog kompleksa otvorena za posetioce, a sve ostale pećine i jame, kojih ima preko 70,  još uvek su većim delom neistražene.

Zlotska pećina poznata je i kao arheološko nalazište, u njoj pronađeni ostaci iz bronzanog, bakarnog i gvozdenog doba.
Nađeni fosili dokazuju da se u ovoj pećini nekada živeli pećinski lav, pećinski medved i pećinska hijena. Tokom istorije imala namene i funkcije su se menjale – od lovačke stanice u bronzanom dobu, do centra metalurgije u vreme gvozdenog doba.

 

D. Stupar

 

 

 

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More