Ovaj nacionalni park prvi je u Srbiji počeo da naplaćuje ulaznice, evo i koliko

Foto: wikipedia
169

Kako za 021.rs navode u upravi Nacionalnog parka, radi se o primeni odredbi zakona donetog prošle godine, a oni su, prema njihovim saznanjima, prvi od svih zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji koji su počeli da naplaćuju ove takse, i to ne u potpunosti.

Pomoćnik direktora Nacionalnog parka Konstantin Plužarević rekao je za 021.rs da je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara propisao naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora.

Dnevni ulaz na Frušku goru, kao i u sve druge nacionalne parkove i prirodna dobra pod zaštitom u Srbiji naplaćuje se 100 dinara za odrasle, a 50 za maloletnike.

Plužarević navodi da je Fruška gora dodatno, odlukom Nadzornog odbora, uvela i godišnje ulaznice od 600 dinara, čije će izdavanje početi uskoro.

Pored ulaza za posetioce, Nacionalni park će nastaviti da naplaćuje i druge naknade koje su postojale i u ranijim zakonskim odredbama, kao što je naknada za ulaz vozila, koja za kola iznosi 300 dinara dnevno ili 1.200 godišnje, kao i naknada od 2.000 dinara za fotografisanje.

Kako kaže, naplata ulaza u nacionalne parkove je normalna stvar svuda u svetu, a sada je to uvedeno i u Srbiji, u svih 90 zaštićenih oblasti, prenosi 021.rs.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More