Srce Šumadije! U porti manastira Kalenić otvoren pedeseti Levački sabor (FOTO)

Foto: Ilustracija
270

REKOVAC – U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca sinoć je otvoren 50. Sabor narodnog stvaralaštva “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”.

Sabor je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a goste je pozdravio predsednik opštine Rekovac Aleksandar Ðorđević.

Scensko muzički prikaz pod nazivom “50 godina saborovanja u Levču” izveden je u produkciji “Prestige MIA” iz Kragujevca, po scenariju u režiji Marine Končar i Vladimira Ðorđevića. Solista je bila Danica Krstić, a nastupili su pevačka grupa “Arhaika” iz Kragujevca i folklorni ansambli “Abraševic” iz Kragujevca i “Tradicija” iz Trstenika.

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC / bb

Ðorđević je uručio ministru Vukosavljeviću i episkopu šumadijskom Jovanu povelje koje nose ime Brativoja Markovića, osnivača Sabora i dodeljuju se od 2006. godine pojedincima i instutucijama koje su značajne za kulturni i ekonomski razvoj Levačkog sabora i opštine Rekovac.

Sabor se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Rekovac, a nastavlja se sutra nastupom 20 kultrno umetničkih društava na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, izborom najlepše devojke sabora, muškarca sa najdužim brkovima, devojke sa najdužim pletenicama i najbolje očuvane narodne nošnje Šumadije…

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More