Veliko interesovanje i bogata ponuda za boravak u banjama u Srbiji: Evo koliko novca treba da izdvojite za odmor

Vikipedija
181

Odmor u banjama više nije rezervisan samo za one koji imaju određenih zdravstvenih problema. Velnes, spa, čist vazduh, odmor u prirodi samo su neke od ponuda u našim banjama zbog kojih je u njima sve više turista, piše Blic.

Za letovanje u banji možete u privatnom smeštaju da se odmorite sedam do 10 dana i za manje od 10 evra na dan, dok oni koji vole luksuznije prenoćište sa dodatnim uslugama treba dnevno da izdvoje od 50 do 100 i više evra, ali su u ponudi naših banja brojni sadržaji sa udobnim smeštajem i za 20 do 30 evra.

Najposećenije banje su Vrnjačka i Sokobanja i u njima domaćini u sezoni beleže oko milion noćenja. Popularne i posećene su i Koviljača, Maturaška Banja, Ovčar, Vrujci, Bukovička, Prolom, Lukovska, Banja Kanjiža…

Iz Udruženja banja Srbije kažu za “Blic” da je cela teritorija Srbije pokrivena banjama.

“Jedna drugoj nisu konkurencija iako raspolažu sa približno sličnim lekovitim faktorom. Ono što ih spaja je mir, tišina, očuvana prirodna sredina. Okolina svih banja je zgodan za obilazak jer retko koja banja u svojoj blizini nema kulturno-istorijsku ili prirodnu atrakciju. Cene su veoma povoljne, pogotovo ako imate u vidu da za tu cenu dobijete i medicinsku negu”, kaže Vladan T. Vešković iz Udruženja banja Srbije.

Turistički radnici potvrđuju da blagodeti odmora u banji tokom leta, najviše u julu i avgustu, koristi sve više mladih i porodičnih ljudi i da produženi vikend u banji može biti dobra zamena dužeg boravka na moru.

Mnogi koriste vaučere za smeštaj, a u jednoj agenciji za “Blic” kažu da su prednosti letovanja u banji manji troškovi putovanja, poznavanje jezika i blizina grada iz kojeg dolazi turista. Cene za ishranu, pogotovo ako sami pripremate hranu, uglavnom su poznate jer se ne razlikuju od cena u drugim gradovima.

Tako, recimo, u Sokobanji, noćenje u sobi sa upotrebom kupatila može da se nađe već od 500 do 1.000 dinara, smeštaj u malo luksuznijem apartamanu za dve osobe je do 2.000 dinara, dok apartmani sa upotrebom kuhinje koštaju od 2.500 dinara. U manje poznatim banjama kreveti se izdaju za noć po osobi i za 400 dinara, dok je prosečna cena od 600 do 1.000 dinara.

Međutim, cene u banjskim centrima mogu biti identične cenama u najluksuznijim letovalištima na moru, ali turistički radnici tvrde da nude najviši kvalitet identičan luks spa i velnesima. U ponudi se već nekoliko sezona izdvaja Vrnjačka Banja.

Pojedini smeštajni kapaciteti imaju bazene, animacije za decu sa profesionalnim animatorima, saune, parno kupatilo i sve što nude najmoderniji velnes centri.

Sokobanja
Sokobanja, Wikimedia Commons

Za mlađe parove sa decom atraktivna je Sokobanja ili banja u Aranđelovcu.

“Mogu sopstvenim prevozom da posete Oplenac, Topolu, Karađorđev konak, Aranđelovac koji nije uopšte mali grad i ima lepe kafiće u rustičnom stilu. Treba pomenuti vazdušne banje, a to su Kopaonik i mnoge druge planine”, kaže turizmolog Boris Tot.

Ponude za decu

Posetioci banja izbor prave i na osnovu ponuda sadržaja za decu. I tu na prvo mesto izbija Vrnjačka Banja, mada prema rečima turizmologa, svaka razvijenija banja u Srbiji može da pruži porodicama kvalitetan odmor.

“Vredi doći i na Palić, u vazdušnu banju koja ima u ponudi i degustacije dobrih vina, obilazak salaša i velnes sadržaje. Turistički objekti imaju bazene i boravak na severu zemlje može biti nezaboravno iskustvo”, kažu u agenciji.

Izvor Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More