Za ove majstore zna ceo svet: Najbolje srpske trube odjekivaće od sutra iz Guče

Youtube printscreene Bojan Ristić
320

Za dva dana iz male dragačevske varoši odjeknuće najbolje srpske trube. Čuće se na sve strane sveta kako majstorski svira najmlađi dobošar, šestogodišnji Dragačevac Branko Čopica, kako zvukom trube nebo para Saša Krstić, kako bubnjem pomera svaki organ u telu Aleksandar Gute Jović, kako izvorno zvuči truba Dejana Jevđića, kako strance u trans baca zvuk limenog instrumenta Bobana Markovića ili Dejana Petrovića…

Danima već u zlatiborskom kraju i u mestima oko Surdulice, posebno u Zagužanju, gde je svaka kuća iznedrila bar jednog trubača, gruvaju trube, orkestri se spremaju za najveću pozornicu trube na svetu – Guču. Glancaju se instrumenti, doteruje se svaki ton, koji će biti odsviran pred saborašima i stručnim žirijem, a koji će moći i da im donese najomiljeniju nagradu na svakom Saboru – “Zlatnu trubu”, koju već 56 godina dodeljuju “Večernje novosti”.

Jedan od trubača koji se nada jednom od najviših priznanja Sabora, a koji bi ga uvrstio u red majstora trube je trubač Ivan Jovanović iz Užica, koji iza sebe već ima osvojenu nagradu za najizvornije muziciranje i našu “Zlatnu”. U seniorskoj konkurenciji takmiči se od 2014, pišu Novosti.

“Kao i svake godine, izabrao sam pesmu koju do sada niko nije odsvirao na takmičenju. To je pesma “Milicu Stojan voleo”, kao i Radovo kolo od legendarnog trubača Miće Petrovića”, rekao nam je Jovanović, koji je na predtakmičenju na Zlatiboru osvojio tri vredne nagrade – najbolji orkestar, trubu publike i najizvornije muziciranje. “U odnosu na prethodne godine, manje vremena nam treba da se pripremimo za takmičenje, jer u istom sastavu sviramo više od devet godina. Usvirani smo. Sa pravom smatram da smo favoriti na ovogodišnjem takmičenju i očekujem nagradu koja će mi doneti najveću titulu na Saboru u Guči”, majstorsko pismo.

Vredno vežbaju i ostali orkestri, koji će se nadmetati na finalnom takmičenju u Guči, u subotu, 10. avgusta, na glavnoj pozornici u crkvenoj porti: Stefana Mladenovića (Vranje), Igora Mitrića (Sirogojno), Dragana Ametovića (Niš), orkestar “Timočki veseljaci” (Knjaževac), Bojana Krstića (Vladičin Han), Radiča Slavkovića (Rti), Vladimira Ivanovića (Zagužanje), Elvisa Bajramovića (Bojnik), Saše Pavlovića (Pirot), Bojana Ristića (Vladičin Han), Marka Gligorijevića (Bajina Bašta), Danijela Kostića (Novi Sad), Marka Trnavca (Mršelji), Siniše Stankovića (Zagužanje) i Beogradski trubački orkestar (Beograd).

Ni pioniri, niti omladinci ne zaostaju u usviravanju pred Sabor u Guči za svojim seniorskim kolegama. Tako se Gučom svakodnevno čuju zvuci trube orkestra nazvanog Dragačevski podmladak, koji je osnovan na ideju profesora trube Đorđa Jaćimovića iz ovog kraja. Najmlađi u sastavu je dobošar – sa svega šest godina, najstariji ima svega 14.

“Bolelo me je to što Guča, kao institucija trube, u svetu poznata po Saboru trubača, nije imala svoj pionirski niti omladinski orkestar. Zato sam pre sedam meseci rešio da okupim decu iz Dragačeva, neki su moji đaci u muzičkoj školi, drugi nisu. Instrumente sam iskupio od svojih kolega, trubača, a nešto je i školskih instrumenata. Vredno radimo, i iako nam je u Guči prvi veliki nastup, očekujemo neku nagradu – ispričao nam je Jaćimović, koji ima u planu i da osnuje još jedan orkestar. – Moji pioniri će na Saboru svirati “Pogledajde mala moja” i Rumenka kolo”.

PROGRAM

Zvanično će 59. Sabor trubača u Guči početi sutra, u četvrtak, kada se u 11 časova očekuje podizanje saborske zastave uz himnu “Sa Ovčara i Kablara”. Na programu prvog dana Sabora su koncerti Saše Krstića, majstora trube i Dejana Jevđića, koji će nastupiti sa Danicom Krstić. Nakon toga sledi koncert “Crvene jabuke”. Svi sadržaji se odvijaju na pozornici u crkvenoj porti i svi su besplatni, kao i parking u Guči.

U “AVLIJI” SABOR POČEO

U čuvenoj “Broćića avliji” Sabor je počeo već u ponedeljak uveče, kada je pred oko 2.000 ljudi u ovom etno-restoranu zasvirala – tamburica, koja je pratila glas Zvonka Bogdana. Na iznenađenje saboraša, Zvonko je na kraju nastupa zapevao i uz pratnju trubača, pa je ovo bio jedinstven spoj tambure i trube. Sinoć je u avliji praštala truba Dejana Petrovića, a od danas pa sve do ponedeljka u “avliji”, na dve pozornice, će se smenjivati orkestri Dejana Lazarevića, Saše Krstića, Marka Trnavca…

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More