Divlji konji na Stolovima, prava turistička atrakcija za ljubitelje prirode i životinja (FOTO)

Foto: wikipedia
287

Na planini Stolovi može se naići na nesvakidašnju atrakciju koja iz godine u godinu privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu koji joj se instinktivno vraćaju, kao što su se i konji na ovoj planini vratili da nesmetano jure šumom i proplancima.

Da li ste znali da na brdu Lojanik, na Stolovima postoji okamenjena šuma i da je taj predeo pod zaštitom prvog reda i…

Gepostet von Moje.Kraljevo am Samstag, 17. August 2019

Planina se nalazi kod Kraljeva,uzdiže se iznad manastira Žiče, srednjovekovnog grada Magliča i ibarske klisure. Ovde livadama slobodno trče poludivlji konji koji skoro pola veka opstaju na ovoj živopisnoj planini.

Divlji konji na planini Stolovi 😊#srbija🇷🇸 Foto: Jovanka Samardžić

Gepostet von Moja lepa Srbija am Samstag, 23. Juni 2018

Gizdavi lepotani, koje više od decenije predvodi neprikosnoveni vođa i gospodar, pastuv Moro, s vremenom su postali prava turistička atrakcija za ljubitelje prirode i životinja.

Iako svaki konj ima vlasnika, svaki pokušaj njihovog odvođenja i odvajanja od krda i planine predstavlja nemoguću misiju. Lepše im je na planinskim visovima, u četinarskim i brezovim šumama, na prostranim livadama prekrivenim bujnom sočnom hranom, nego u torovima i toplim štalama.

Divlji konji na planini Stolovi

Gepostet von I Love Ušće am Samstag, 28. Januar 2017

Konje su na planinu najpre dovodili meštani Žiče, Kamenice, Magliča i drugih okolnih sela na obroncima Stolova, kako barem leti ne bi morali da obezbeđuju hranu za njih.

Maglič, zamak kao iz bajke, nalazi se na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od oko 150 metara, dok Ibar oko njega…

Gepostet von Moje.Kraljevo am Mittwoch, 11. September 2019

“Ja sam davne 1973. godine na ovu planinu izveo jednog pastuva i kobilu. Pred zimu sam ih vraćao u štalu i tako nekoliko godina dok ih jednom prilikom nisam ostavio da tu prezime. Tu su se oni, kao i konji ostalih vlasnika, umnožavali, osamostavljivali, postajali nezavisni od ljudi, poprimajući vremenom osobine poludivljih konja, iako nikada nikog nisu povredili“, kazuje Slavko Nikolić, vlasnik najvećeg broja konja na Stolovima.

Stolovi u magli

Gepostet von Planinarsko Društvo Žeželj am Freitag, 15. Mai 2015

Na Stolovima konji odolevaju velikim izazovima. Naročito je teško zimi kad snežni nanosi i smetovi dostignu visinu od nekoliko metara, a temperatura se spusti do 30 stepeni ispod nule. U vreme ždrebljenja kobile i mladunci izloženi su stalnim nasrtajima divljih životinja, tako da bude godina kad krdo ostane bez mladunaca.

Po jednoj priči, Maglič je podigao Stefan Prvovenčani a po drugoj Maglič je podigla Jerina, žena despota Đurđa…

Gepostet von Moje.Kraljevo am Samstag, 4. Mai 2019

“Prirodna selekcija čini svoje, što je posebno karakteristično za život životinja u skoro ekstremnim uslovima. Opstaju samo potpuno zdravi primerci, fizički sposobni da nađu hranu i ne postanu plen vukova i medveda. I pastuv Moro, neprikosnoveni vođa krda, koji svoju superiornost u snazi dokazuje čitavu deceniju, sav je u ožiljcima od borbi s divljim zverima u kojima je branio ostale konje u krdu, sebe, a najrevnosnije svoje mlade potomke“, kaže veterinar Dragan Marković.

Zbog obilja zdrave, sočne hrane, šezdesetih i sdamdesetih godina prošlog veka na Stolovima bilo je i do hiljadu i po ovaca i nekoliko stotina goveda, mahom bikova i junadi. Žički domaćin Slavko Nikolić dobro pamti ta vremena i tvrdi da bi baš sa te planine mogao da krene preporod govedarstva u kraljevačkom kraju, ali i na širem području. Sa Slavkom se slažu i stručnjaci, koji imaju neke ideje za ozbiljne planove.

Do ostvarenja tih planova, krdo od pedesetak poludivljih konja samo će voditi veliku i svakodnevnu bitku za opstanak na Stolovima.

Izvor b92 putovanja
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More