Turistički program Srbije u Bugarskoj, predstavljeno kulturno istorijsko nasleđe (FOTO+VIDEO)

Bugari na listi TOP 10 gostiju po brojnosti

Foto: PrintscreenYoutube
107

“Beograd je srce Balkana” naziv je programa u godišnjem katalogu najvećeg bugarskog turoperatora “Bohemija” predstavljenom na sajmu turizma Holiday & Spa Expo 2020 u Sofiji, pred oko 150 bugarskih turističkih agencija i predstavika medija, saopštio je danas TOS.

Zamenik direktora TOB Slobodan Unković organizovao je sastanak sa predstavnicima gradova prisutnih na ovom sajmu- Niš, Novi Sad, Trebinje, Banja Luka, Leskovac, Loznica, Požarevac, i predstavnicima banjskih centara iz Srbije, sa vlasnikom i direktorom najvećeg turoperatora iz Bugarske Bajko Bajkovim.

 

Tema sastanka bila je zastupljenost turističkog proizvoda balkanskih gradova i njihovo uobličavanje u jedinstvenu ponudu za treća tržišta, a prisustvovali su i direktor Nacionalne agencije za promociju turizma Severne Makedonije Ljupčo Janevski i direktor “HORES-a” Georgi Genov.

Jedinstven stav učesnika sastanka je da ubrzan rast i razvoj turizma u gradovima i zemljama Balkana upućuje na potrebu bližeg povezivanja nosioca razvoja turizma i turističkog proizvoda kao i integrisanje potencijala i sredstava namenjenih promotivnim aktivnostima na dalekim tržištima.

Na sastanku su učestvovali ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji su tom prilikom visoko ocenili nastup turističke privrede Beograda i Srbije na ovom sajmu.

 

Organizator nastupa na 37. Međunarodnom sajmu turizma Holiday & Spa Expo 2020 koji se održava od 13. do 15. februara u Sofiji je Turistička organizacija Srbije.

Predstavljeno je kulturno istorijsko nasleđe, ponuda za gradski odmor u Beogradu i mogućnosti za poslovni turizam, kao osnovne okosnice za ovogodišnju promociju na sajmu.

View this post on Instagram

Manastir Svetih Arhangela je zadužbina srpskog cara Dušana Silnog (kralj 1331 — 1346, car 1346—1355), koji se nalazi u kanjonu reke Bistrice nedaleko od grada Prizrena u Metohiji i pripada raško-prizrenskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Građen je u periodu od 1343. do 1352. godine, na mestu starije crkve u sklopu tvrđave Višegrad kao grobna crkva cara Dušana i smatra se da je predstavljao vrhunac srpskog sakralnog graditeljstvakoji je presudno uticao na nastanak i razvoj Moravskog stila. Unutar kompleksa, koji obuhvata površinu od oko 6.500m², se nalaze dve crkve posvećene svetim Arhangelima (koja je bila Dušanova grobna crkva) i svetom Nikoli, koje su građene u raškom stilu, iako, poput Dečana, po vremenu gradnje i nekim elementima pripadaju Vardarskom stilu. Manastir je nakon dolaska Osmanlija 1455. godine, opljačkan i zarušen, da bi 1615. godine bio do temelja porušen, a njegov materijal je iskorišćen za gradnju Sinan-pašine džamije u Prizrenu. Kompleks je arheološki istražen 1927. godine, njegovi ostaci su konzervirani nakon Drugog svetskog rata, a tokom `90 godina XX veka su nastavljeni radovi na njemu i on 1998. godine ponovo postaje aktivan muški manastir. Posle okončanja NATO bombardovanja SRJ i povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti, obnovljene objekte su pripadnici OVK, nakon dolaska KFOR-a, spalili i opljačkali u junu 1999. godine što se ponovilo i tokom martovskih nereda 2004. Ceo manastirski kompleks se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od izuzetnog značaja i u njemu danas živi osmočlano manastirsko bratstvo koje se nalazi pod direktnom zaštitom nemačkih pripadnika KFORa #monastery #manastir #svetiarhangeli #crkva #ortodox #vera #serbianature #serbiatravel #serbia #srbija #srbija🇷🇸 #srbi #kosovojesrbija #srbijaturizam #travel #serbiatravel #upoznajsrbiju

A post shared by Milos (@love_serbia__) on

 

Veliki broj bugarskih novinara bio je zainteresovan da sazna više o aktuelnostima naše turističke ponude u ovoj sezoni, navodi se u saopštenju TOS-a.

Inače, turisti iz Bugarske beleže konstantno povećanje broja dolazaka i broja noćenja i na listi su TOP 10 gostiju po brojnosti tokom prošle godine, sa stabilnom tendencijom rasta u dolascima i ostvarenim noćenjima.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More