Prvi roman predstavljen viralnim putem napisala je žena iz Srbije (FOTO+VIDEO)

642

Marina Bulatović-Barny je rođena u Beogradu, a početkom devedesetih godina prošlog veka, započela je karijeru u poslovima odnosa sa javnošću. Radila je u vodećim kompanijama i marketinškim agencijama ili kako ona voli da kaže: prvi posao dobila u BK kompaniji kod Bogoljuba Karića, a poslednji u Futuri Plus kod Caneta Subotića. Bila je direktor PR sektora u agenciji Ogilvy & Mather, PR konsultant u agenciji Communis i PR menadžer u EUnet-u. Sa nostalgijom se seća rada u EUnet-u kada se zaposlila u prvom internet provajderu u Jugoslaviji i onoga što je naučila od direktora Race Stankovića.

U septembru 2007. Marina se udala i odselila u Saudijsku Arabiju gde je živela do polovine 2016. U tom periodu, zajedno sa suprugom, organizovala je izložbu fotografija Saudijska Arabija iz mog objektiva u Beogradu u septembru 2009. i u Podgorici u junu 2010. Pokrovitelji izložbe u Crnoj Gori bili su predsednik Crne Gore, Filip Vujanović i ministar kulture, sporta i medija, Branislav Mićunović.

Za projekat Saudijska Arabija iz mog objektiva, od Društva Srbije za odnose s javnošću, dobila je 2010. priznanje za Ličnu i građansku inicijativu u oblasti komunikacija. Za isti projekat, od Kluba privrednih novinara Srbije, dobila je priznanje Biznis dama 2010. godine.

Imajući u vidu da u Arabiji žene uglavnom ne rade, da im je zabranjeno da voze kola i da se pojavljuju same u javnosti,  Marina nam je pojasnila kako je provodila vreme  tokom 10-godišnjeg boravka u ovoj zemlji.

“Saudijsko društvo se polako, ali sigurno menja. Imala sam privilegiju da svojim očima pratim te promene. Danas u Kraljevini žene voze kola i rade u velikom broju. Na javnim mestima šetaju bez crne abaje, a kosu ne pokrivaju maramama. U vreme kada smo mi tamo živeli pravila su bila vrlo stroga i nisu smela da se krše. Ali, sve to mi nije naročito smetalo. Beogradsku buku i brojne obaveze zamenila je tišina i samoća iz koje su se izrodile neke sasvim nove aktivnosti: rad na zbližavanju Srbije i Saudijske Arabije koje tada još uvek nisu imale diplomatske odnose, promovisanje Nikole Tesle širom sveta i na kraju roman „Nina od Arabije“. Rad me je spasio od dokolice. Mada samoća nije jednostavna. Taj sustret sa samim sobom koji mnogi ljudi nikada ne dožive, ne upoznaju sebe i tako odu sa ove Planete, nije baš uvek prijatan. Godinama dok je moj suprug radio pet dana nedeljno u pustinji, 1200 kilometara daleko od kuće, imala sam priliku da upoznam sebe. Sada u 50-tim mogu da kažem da znam ko je Marina Bulatović”

Upravo, u Saudijskoj Arabiji, inspirisana životom u Kraljevini napisala je roman prvenac Nina od Arabije.

Treće dopunjeno i izmenjeno izdanje romana „Nina od Arabije“u Srbiji je objavila izdavačka kuća Mali Nemo; a izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice ovih dana priprema izdanje za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu koje se očekuje za nepunih mesec dana.

U želji da literarna scena Srbije dobije novu dinamiku Marina je osmislila da svoj roman Nina od Arabije  predstavi viralno, u specifičnoj video formi, kreiranoj isključivo za potrebe društvenih mreža i interneta.

Glumačke zvezde Ljiljana Blagojević, Neda Arnerić, Iva Štrljić i Nenad Nenadović podržale su Marininu ideju i oprobali se u sasvim novim ulogama. Ovi umetnici su svoj dar pretočili u originalne, kratke video zapise koji na društvenim mrežama i internetu dočaravaju atmosferu romana Nina od Arabije.

Na ovaj način Nina od Arabije je postao prvi roman u Srbiji, ali i na Balkanu  koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz oživljene i svima dostupne odlomke koje čitaju poznati glumci.

Autor romana Marina Bulatović Barny kaže: „Živimo u vremenu kada je nemoguće ignorisati snagu i moć interneta i društvenih mreža. I predsednički kandidati širom sveta svoje „bitke“ vode na društvenim mrežama. Sa osam video klipova, rešila sam da se obratim ljubiteljima pisane reči i da im omogućim da jednostavno i za vrlo kratko vreme, osete atmosferu i energiju moje knjige i odluče da li žele da je pročitaju.  U proseku, velike izdavačke kuće u Srbiji, objavljuju po jednu knjigu na dan. U takvoj hiper-produkciji, teško je odvojiti „žito od kukolja“, pa sam zato izabrala jedan potpuno drugačiji i kreativniji način da roman predstavim čitaocima. Četiri video klipa imaju i prevod na engleski, a do sada broje preko 26 000 pregleda.

Na manifestaciji „Dan dijaspore“ 2018. u Beogradu, Marini je dodeljeno priznanje – Sertifikat za promociju imena i dela Nikole Tesle od strane Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (USA).

Deceniju unazad Marina se nesebično angažovala u pružanju pomoći udruženjima koja afirmišu delo Nikole Tesle širom Amerike i Kanade.  Jedan od junaka romana “Nina od Arabije” je upravo Nikola Tesla. Marina živi i radi u Kanadi gde piše svoj novi roman.

T.NJEGOMIR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More