Upoznajte porodicu Tadić: Valjevac i Finkinja se iz Helsinkija vratili u Srbiju, a ovo je razlog (FOTO)

Printscreen Prva.rs
214

Upoznajte porodicu Tadić – oni su odlučili da kancelariju zamene livadom, da njihova deca vreme provode u prirodi i zbog toga su iz Finske došli da žive u Valjevo. U finskoj su osnovali porodicu, a u Jasenici kod Valjeva Srbin i Finkinja, napravili su farmu ovaca, piše Prva.rs.

Mia je prvi put došla u Srbiju pre 20 godina. Upisala je studije slavistike zato što joj se mnogo dopao Beograd, i 2006. u Valjevu je upoznala sadašnjeg supruga Ivana.

Mia je po profesiji novinar i dalje piše za helsinške lokalne novine, a Ivan je u Srbiji završio Vojnu akademiju dok je u Finskoj završio i za IT inženjera. Nakon života u Finskoj rešili su da se vrate u Srbiju, jer su osim visokog standarda, od života su želeli više.

Printscreen Prva.rs

“Htela sam da idem kod komšinice na kafu sad, a ne za dve nedelje. I želeli smo da deca uče srpski jezik i kulturu, da upoznaju rodbinu”, kaže Mia.

Ivanova ideja je bila da naprave farmu ovaca, ubedili su roditelje i kako kažu, nisu se pokajali.

“Rekla sam mužu, pristani na sve samo da se vrate”, nasmejana kaže Ivanova majka.

Danas, nakon tri godine u Srbiji, farma ima oko 120 grla.

Oni su porodicu zasnovali u Helsinkiju a u Jasenici kraj Valjeva su napravili farmu ovaca.

“Slatke su ove naše ovce, lepe su, volim ih puno. Iako deluju kao da su sve iste, Mia je našla način da razlikuje ovce. Sve je počelo tako što je moja majka bila tužna kada smo rekli da ćemo da odemo tako daleko od njih. I dala nam je malo novca da kupimo tri ovce, pošto ona ima tri imena. I rekla nam je da se zovu Lena, Ajno i Marija. Imamo i Pirkotertu, Maru, finska ženska imena, malo čudnija, zatim Ivanu, Jovanku, Ljubicu, tako se zove moja svekrva”, kaže srpska snaha, koja je odlično naučila srpski jezik.

Na pitanje da li se svekrva naljutila jer je ovca dobila ime po njoj, ova simpatična žena kaže:

“Ne, ne, drago joj je”, kaže Finkinja, dok svekrva potvrđuje njene reči.

Kad treba da se rodi jagnje, Mia kaže da ne spavaju baš najbolje, svakih dva sata ustaju da provere šta se dešava.

“Mnogo je lepo kad vidiš da se rodi novi život, lep je osećaj, ima smisla. Čovek je valjda srećan kad ima smisla u životu”, kaže Finkinja.

Printscreen Prva.rs

Ćerka Dunja i sinovi Luka i David, na pitanje koliko jezika govore, kažu tri – srpski, engleski i finski.

Finski kažu govore sa bakom i dekom iz Finske.

Venčanje koje je oduševilo sve: Kamerunka i Kruševljanin zakleli se na večnu ljubav

Izvor TVPrva.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More