Ovako je Beograd počeo obeležavanje 163 godina od rođenja velikog svetskog uma Nikole Tesle (FOTO)

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb
128

BEOGRAD – Otvaranjem izložbe foto-dokumentacije replika iz Muzeja Nikole Tesle u Kući Kralja Petra I na Senjaku danas je počelo šestodnevno obeležavanje 163 godine od rođenja genijalnog pronalazača i dana koji je u Srbiji “Dan nauke”.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Dr Predrag Milosavljević, koji je istraživao Teslin rad u Kolorado Springsu na izradi bežičnog predajnika i proporcijske osnove koje je pronalazač primenjivao u svom radu, kaže da su u okvirui Teslinog dnevnika pronašli na koji je način po danima razrađivao svoj rad i prilagođavao ga tačnim harmonijskim merama.

To je, napominje, specifičnost koja do sada nije bila analizirana u vezi sa njegovim radom, a to će, kako navodi, verovatno doprineti boljem razumevanju Teslinog inženjerskog i filozofskog pristupa.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Organizator Dana Nikole Tesle u Kulturnom centru Kuća Kralja Petra I je Udruženje za kulturu, nauku i obrazovanje “Nikola Tesla” , a suosnivač udruženja Nenad Portić objašnjava da se radi o kulturno-umetničkom događaju gde će biti i izlaganja o srpskom srednjem veku odnosno o kontinuitetu od Svetog Save do Nikole Tesle, kao i da će biti predstavljene replike Teslinih mašina koje je izradio Radomir Putnik.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Član veća gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić rekao je da je za opštinu velika čast što može da podeli prostor kulture sa vrednim organizacijama koje promovišu Nikolu Teslu.

“Treba promovisati naše velikane, obrazovanje i znanje, to je ono za šta se mi zalažemo”, rekao je Kukić i dodao da će oni nastaviti da besplatno ustupaju prostor kulturi i obrazovanju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More