Nađa Higl otvoreno o svemu! Svetska šampionka bori se sa teškom autoimunom bolesti! (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
111

Nađa Higl je svetska šampionka u plivanju koja se suočava sa teškom autoimunom bolesti – ulceroznog kolitisa, upale debelog creva.

Šampionka je navela da smatra da je stres bio glavni okidač koji je aktivirao autoimunu bolest sa kojom se bori već četiri godina.

View this post on Instagram

31.07.2009. Pre deset godina 💪😍😍

A post shared by Nadja Higl (@higlnadja) on

“Stres i naporni treninzi glavni su okidači koji su mi aktivirali ulcerozni kolitis, autoimunu bolest debelog creva koju danas lekovima i biološkom terapijom držim pod kontrolom. Mislim da je najveći uzrok moje bolesti stres jer bila sam dosta pod pritiskom, želela sam da ostvarim neki rezultat, da se u plivanju ostvarim najbolje što mogu, što mi se i dogodilo. Onda poželiš još više od toga, i uvek misliš da možeš više da izguraš. A tu su i teški treninzi, sve je to dovelo do bolesti”, rekla je ona gostujući u emisiji “Na prvom mestu” prilikom gostovanja na “Prvoj TV” početkom godine.

Ona je takođe ispričala da simptome bolesti nije primetila odmah, već da je u osmom mesecu druge trudnoće dobila nesnosne bolove zbog kojih su doktori morali da obave carski rez.

“Kada se beba rodila počeli su drugi problemi, odnosno i u prvoj trudnoći sam imala krvave stolice ali to smo povezivali sa hemoroidima jer se to kod trudnica često javlja. U drugoj trudnoći sam imala češće stolice ali smo to povezivali sa veličinom bebe i pritiskom na creva”,ispričala je ona.

Pored sve učestalijih stola i carskog reza, istovremeno je ustanovljeno da ima i klostridiju, bakteriju otpornu na mnoge antibiotike.

“Onda mi je kuma rekla da odradim kolonosopiju i tada su na samom ulazu u debelo crevo videli o čemu je reč. Ulcerozni colitis je neizlečiva bolest, a lekovima i terapijom se drži pod kontrolom. Već četvrtu godinu sam na toj biološkoj terapiji, primam je jednom mesečno i na dnevnom nivou pijem šaku lekova. Počela je kosa da mi opada, jako sam bila umorna, posle napada tri dana nisam mogla da stanem na noge, a to je veoma nezgodno jer sam tada imala dve bebe i to je bilo skoro nemoguće odležati. Sada kako odmiču godine, I kako se ja bolje osećam, simptomi te terapije su ublaženi”, navela je ona.

View this post on Instagram

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

A post shared by Nadja Higl (@higlnadja) on

Ipak, Nađa je, kako sama kaže, srećna što ne boluje od neke teže bolesti.

“Bolje ja nego neko od moje dece, ili neke druge dece” , izjavila je šampionka.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More