Najbolja srpska naučnica, dr Gordana Vunjak Novaković

Naučnici iz Srbije koji su osvojili SAD (3)

Fond za inovacionu delatnost
942

Dr Gordana Vunjak Novaković, naučnica i profesor Univerziteta Kolumbija prva je žena i prva Srpkinja koja je član dve od ukupno tri Akademije nauka u Americi, gde je takođe uvršćena među vodećih pet lidera u nauci i tehnologiji.

Tvorac je 44 patenta i  više od 100 istraživačkih projekata. Profesor je biomedicinskog inženjerstva, zamenik šefa Departmana za biomedicinsko inženjerstvo i direktor Laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva na Univerzitetu Kolumbija.

Laureat je nekoliko nagrada NASA, ali i Klemsonove nagrade. Član je takođe Evropske akademije i Srpske akademije nauka, kao i ekspertskog stručnog tima Inovacionog fonda Srbije, počasni je dokor nauka na Univerzitetu u Novom Sadu.

Ona se već više od dve decenije bavi istraživanjima koja omogućavaju da se ljudska tkiva gaje u laboratoriji.

– Intenzivno radimo na projektu rekonstrukcije kostiju glave i lica implantacijom anatomski oblikovanih tkiva, koje uzgajamo u laboratoriji i to od ćelija pacijenata, koje smo uzeli iz masnog tkiva – objašnjava  dr Vunjak- Novaković.

Diplomirala je 1972. godine, magistrirala 1975. i  doktorirala 1980. na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, na smeru hemijsko inženjerstvo. Bila je i redovni profesor na Katedri za hemijsko inženjerstvo do 1993. godine. U Boston, na Masačusetski institut za tehnologiju (MIT došla je kao stipendista Fulbrajtove fondacije stigla je u Boston na slavni Masačusetski institut za tehnologiju (MIT). Inženjerstvo tkiva otkrio joj je dr Robert Langer.

U Americi je sa porodicom prvih sedam godina bila u uverenju da su iz Srbije otišli privremeno, ali  da ostanu prelomila je nemogućnost da se ona u Beogradu bavi naukom kao u SAD.

Njena naučna istraživanja se granaju u dva pravca: bioinženjerstvo i hemijsko inženjerstvo, a trebalo bi pomenuti i njen veliki doprinos u regenerativnoj medicini.

-Kosti i druga tkiva kojima se mogu rekonstruisati lice i glava, dobijaju se u laboratoriji, uz korišćenje matičnih ćelija pacijenta – objašnjava dr  Gordana Vunjak Novaković.

Ističe da je u istraživačkim poslovima kao i za doprinos razvoju nauke, od velikog značaja timski rad naučnika. Njen životni moto je da treba predano i uporno raditi ono što se voli i da zatim sve dolazi samo po sebi.  Smatra takođe da je za uspeh u životu i karijeri veoma važna i podrška porodice. Sa mužem i sinom je nastanjena u Njuorku više od dve decenije.

Naš serijal o naučnicima iz Srbije koji su osvojili SAD, juče je počeo sa tekstom o dr Slobodanu Ćuku iz Kalifornije, a nastavio se pričom o dr Nenadu Bursaću. Sutra Vas upoznajemo sa slavnim epidemiologom prof. dr Tomislavom Prvulovićem. 

R. LONČAR  

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More