Srpski pijanista Ivan Bašić dobitnik je prestižne nagrade u Bernu!

Priznanje je osmišljeno sa ciljem da se novčanim iznosom i organizacijom koncerata pomogne razvoj internacionalne karijere mladih umetnika

Foto:PrintscreenYoutube
159

Pijanista Ivan Bašić (24) ovogodišnji je dobitnik muzičke nagrade Kifer Hablicel-Gener za mlade umetnike, koja se više od pola veka dodeljuje u Bernu.

Priznanje je osmišljeno sa ciljem da se novčanim iznosom i organizacijom koncerata pomogne razvoj internacionalne karijere mladih umetnika svih nacionalnosti koji su završili osnovne studije, rade, usavršavaju se i borave u Švajcarskoj.

Ove godine se žiriju, sastavljenom od eminentnih muzičkih umetnika internacionalne reputacije, tokom pet dana takmičenja predstavilo oko 100 muzičkih umetnika, od kojih je njih osam dobilo nagrade.

Sa najboljima – pijanistom Ivanom Bašićem i violončelistom Antonom Špronkom ugovoreni su nastupi na muzičkim festivalima u Evropi.

Bašić se ubraja u istaknute srpske pijaniste mlađe generacije, a dobitnik je nagrada na međunarodnim konkursima u Rimu, Portu, Radovljici, Beogradu.

Koncertna aktivnost ga je prethodnih godina vodila kroz zemlje Evrope, severne Afrike i Azije, dok je u Srbiji nastupao na gotovo svim značajnim podijumima; bio je učesnik BEMUS-a, SOMUS-a, NIMUS-a, BUNT-a, festivala “Tisin Cvet” i drugih.

Kao solista nastupao je u koncertnim sezonama Simfonijskog orkestra RTS i Niške filharmonije, te sa kamernim orkestrom “Amoroso”.

Značajnu saradnju Bašić je ostvario sa Jovanom Kolundžijom, nastupajući u duu na jubilarnoj turneji maestra. Bašić je rođen u Beogradu 1996. godine i klavir je počeo da svira sa sedam godina u MŠ “Konjović”. Poslednje tri godine se usavršava u Cirihu kroz rad sa istaknutim pijanistom Konstantinom Šerbakovim, gde je završio master studije 2019. godine, piše Tanjug.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More