Toronto: Izložba slika Stipe Steve Dumića, odrastao u Njujorku, školovao u Beogradu

Foto/Printscreen/Youtube
196

Izložba slika Stipe Steve Dumića biće otvorena u ponedeljak, 2.marta u 18 časova u “The Pilot”, 22 Cumberland St., u Torontu, a povodom 50 godina umetničkog rada i 25 godina života u Torontu.

Na izložbi “Paralelna vizija” publika će moći da vidi slike nastale početkom 70-tih godina prošlog veka, pa do danas. Izložba će trajati do kraja marta.

Foto: privatna arhiva

Dumić je slikar, konceptualni umetnik, vazduhoplovni inžinjer po struci, rođen u Rimu (Italija), odrastao u Njujorku, školovao se i radio u Beogradu, a već 25 godina živi i radi u Torontu.

Foto: privatna arhiva

Stipe Dumić je u svet umetnosti “uzleteo” još kao student vazduhoplovstva kada je izlagao u avangardnom Studentskom kulturnom centru (SKC) među prvim konceptualistima, sada već poznatim širom sveta, među kojima je i Marina Abramović. Tako je spojio dve najveće ljubavi – slikarstvo i avione, baš kao i čuveni Antoan de Sent Egziperi – pisanje i letenje. Stipina apstraktna slika je u velikoj meri inspirisana prirodnim svetom i filtrirana kroz njegov unutrašnji pejzaž.

Nakon učešća na brojnim grupnim izložbama, nekoliko galerija u bivšoj Jugoslaviji ponudile su mu samostalne, pa su slike sa potpisom “Steve” stigle u privatne kolekcije širom sveta: Njujork, Brisel, Beč, Pariz, Moskvu…

Foto: privatna arhiva

Stipe je jedan od članova osnivača beogradske Grupe 143, osnovane u martu 1975, koja je bila poslednji strogo konceptualno orijentisani umetnički kolektiv u bivšoj Jugoslaviji. Glavna ideja Grupe 143 bila je ponuditi kreativnu platformu mladim umetnicima i istoričarima umetnosti da razviju svoju umetničko-teorijsku kompetenciju.

Foto: privatna arhiva

“Naš unutrašnji svet mašte jednako je postojan kao i spoljašni, možda i više budući da se ne menja i ne umire kao i spoljni. Kako je mašta neodvojivi deo umetničkog dela, ali i tehničke kreativnosti, često sam slikajući u proteklih pet decenija bežao od realnosti u drugi svet ispunjen lepšim bojama. I kada se tako nađete u svetu koji nije vaš, na nekom neplaniranom mestu, uvek ste u svom domu, makar on bio daleko od vas”, rekao je Dumić povodom otvaranja izložbe u Torontu.

Tonina Dumić i Marina Bulatović

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More