ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić” i Zajednica srpskih klubova otvaraju biblioteku u Beču

Svetlana Matić, Foto: Privatna arhiva
87

ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić”, zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, otvara biblioteku u glavnom gradu Austrije, koja će ujedno biti i multimedijalni centar.

ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić” osnovano je, između ostalog, sa ciljem da oživi lik i delo Vukove kćerke, negujući srpski jezik, s namerom da, između ostalog, nastavi da gradi mostove kulture i saradnje između Srbije i Austrije.

Činjenica da nagrada, koja se dodeljuje u Srbiji najboljim bibliotekarima nosi ime „Mine Karadžić”, kojoj je predsednica Društva prof. Svetlana Matić posvetila knjige na nemačkom i srpskom „Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić”, navelo je Upravu Društva da donese odluku da novootvorena biblioteka ponese ime poznate umernice, prvodioca i književnice Mine Karadžić. S obzirom na značaj književnosti u negovanju srpskog jezičkog i kulturnog identiteta našeg naroda u milionskom srpskom rasejanju, a da u Beču, po nekim procenama, živi preko dvesta hiljada Srba, tamo gde ima korisnika, treba osnivati biblioteke.

Ovaj projekat Društvo želi da realizuje zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, u čijim prostorijama bi i biblioteka bila dostupna svim zainteresovanim čitaocima. To bi ujedno bio i multimedijalni centar, s obzirom na razvoj modernih tehnologija i želji da se privuče što veći broj mladih ljudi, studenata slavistike, Srba i Austrijanaca i svih drugih zainteresovanih za bogatu srpsku i nemačku kulturnu baštinu.

Društvo ima dobru saradnju sa Bibliotekom grada Beograda, koja je odlučila da im pokloni 200 različitih naslova naših najpoznatijih književnih stvaralaca i pisaca. Direktorka ove kultne ustanove Jasmina Ninkov, izrazilaje  želju da pomogne rad novoosnovane biblioteke u Beču i sa predsednicom Društva prof. Svetlanom Matić potpiše Protokol o budućoj saradnji.

Planirano je da u septembru ove godine, predstavnici Biblioteke grada Beograda posete Beč i dogovore korake buduće saradnje, koja će između ostalog, obuhvatiti zajedničko organizovanje tematskih okruglih stolova, izložbi, predstavljanje novih naslova i razvoj modernog bibliotekarstva.

“Društvo ima izuzetno dobru saradnju sa Vukovom zadužbinom. Planirano je da se Vukova „Danica za mlade” predstavi u Beču, u biblioteci „Mina Karadžić”. Takođe je predviđeno potpisivanje Sporazuma o saradnji, koja je započeta još dok je predsednik Skupštine Vukove zadužbine bio nedavno preminuli dr Miodrag Maticki, veliki poštovalac Vukovog i Mininog dela. Javljaju nam se i pojedinci, autori poznatih knjiga sa željom da doniraju knjige biblioteci na čemu smo im veoma zahvalni, jer kako je govorio Sokrat: “Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji””, ističe Svetlana Matić, predsednica ASKD”Vilhelmina Mina Karadžić”.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More