SPOJI – decenija dobronamernih

SPOJI se zalaže i zalagaće se za dobrobit srpske dece i srpskog roda, na Balkanu, a naročito na Kosovu i Metohiji i svuda gde je ta pomoć našem narodu potrebna

Foto: Facebook/ SPOJI
455

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI je nezavisna, neprofitna, vanstranačka i nevladina organizacija pravoslavnih hrišćana, uglavnom članova Srpske pravoslavne crkve, koja će ove godine proslaviti jubilej, deset godina rada.

Pre deceniju, devetorica osnivača predstavilo je tada javnosti svoje ideje i ciljeve, a već nakon šest meseci organizovana je prva isporuka humanitarne pomoći za decu i narod na Kosovu i Metohiji.

Dečija radost najvažniji zadatak Foto: facebook/ SPOJI

Omladinska organizacija SPOJI zalaže se i radi na očuvanju, negovanju, proučavanju i promovisanju srpskog jezika i pisma, srpske istorije i tradicije, srpske kulture i duhovnosti, srpskog kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta na prvom mestu među Srbima širom sveta, a takođe među Srbima i drugim narodima u okviru integracionog rada.

Jedan od zadataka organizacije SPOJI je takođe i rad na povezivanju Srba i srpskih organizacija, a u okviru toga i saradnja sa ostalim dobronamernim narodima širom sveta. Kako navode, Omladinska organizacija SPOJI, spaja decu i odrasle na miran i dostojanstven  način, a ne razdvaja ih. SPOJI se zalaže i zalagaće se za dobrobit srpske dece i srpskog roda, na Balkanu, a naročito na Kosovu i Metohiji i svuda gde je ta pomoć našem narodu potrebna.

Sedište organizacije je u Inzbruku, a ima ogranke u istočnoj Austriji sa sedištem u Beču, u Nemačkoj sa sedištem u Berlinu i u Srbiji sa sedištem u Petrovcu na Mlavi. Posebnu pažnju posvećuje bliskom odnosu sa SPC.

Foto: Facebook/SPOJI

Sam naziv SPOJI, ukazuje da trebamo biti složni, duhovni, solidarni, odlučni i istrajni u borbi protiv svih nevolja, da se trebamo povezivati i pomagati jedni drugima svuda u svetu znajući da samo tako i uz Božiju pomoć možemo prebroditi sva iskušenja i nevolje, objašnjavaju srpski humanitarci.

Član Omladinske organizacije SPOJI može postati svaka osoba, svakog uzrasta, bez obzira na profesiju, “sve dobronamerne i osobe dobre volje koje žele pozitivno da promovišu svoju otadžbinu i pomoći svom narodu u nevolji gde god bio ili jednostavnim jezikom rečeno, osobe koje žele podržati rad Omladinske organizacije SPOJI i zajedno sa njom spajati se sa Srbima i drugim dobronamernim  narodima širom sveta”.

I. Lukić

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More