Čuvari srpskog blaga u Austriji

Društvo ima svoju himnu koje je napisao Aleksa Šantić 1912. godine

Foto: Facebook/SPKD Prosvjeta
460

“Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Austrija“ je ogranak „Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta“ sa sedištem na Palama u Republici Srpskoj, koje je osnovano 1902. godine u Sarajevu, a posle višegodišnje pauze obnovljeno 1990. godine.

SPKD „Prosvjeta“ ima svoje ogranke u BIH, Srbiji, Crnoj Gori, i svim drugim zemljama gde u značajnijem broju žive Srbi, pa tako i u Austriji.

Društvo je odlučno da razvija svest kod srpskog naroda u Austriji o potrebi znanja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, osećaja pripadnost srpskoj kulturi, tradiciji i istoriji, kao neotuđivim elementima evropskih vrednosti.

Članovi društva nastoje da srpskom narodu i srpskim prijateljima u Austriji pokaže, predstavi i približi ono što je najbolje i najnaprednije u istoriji, kulturi, estetici i etici srpskog naroda.

“Otvoreni smo za sva druga udruženja i društva, koja sa istim ili sličnim ciljevima deluju u Republici Austriji, Evropi i u matici, smatramo ih bratskim i otvoreni smo za saradnju sa njima. Zajedničko delovanje i udruživanje radi postizanja opšteg dobra za srpsku zajednicu, srpske prijatelje i ostale građane Austrije je važna naša karakteristika“, poručuju iz SPKD „Prosvjeta“.

Društvo, čiji rad nije usmeren na stvaranje profita, ima za cilj čuvanje identiteta srpskog naroda, brigu za negovanje i upotrebu srpskog jezika i ćirilice u svim vidovima kulturnog i javnog života srpskog naroda, proučavanje istorije i njegovanje tradicije iz života Srba, proučavanje i negovanje disciplina značajnih za kulturu i duhovnost srpskog naroda, proučavanje i negovanje srpske kulturne baštine.

Sa novogodišnjeg koncerta, Foto: Facebook/SPKD Prosvjeta

„SPKD Prosvjeta“ redovno organizuje tribine, predavanje i koncerte na kojima učestvuju srpski poslenici i na taj način podstiču naučno, kulurno, umetničko i književno stvaralaštvo. Članovi društva sa svojim gostima su u prilici da svoje aktivnosti predstave srodnim institucijama i organizacijama u Austriji srpsku kulturu i tradiciju. Među njima su svakako Novogodišnji koncert, Svetosavska nedelja i Akademija, Vidovdanska Akademija i brojne druge tribine na kojima su gostovali pisci iz Srbije.

Društvo ima svoju himnu koju je napisao Aleksa Šantić 1912. godine.

Podignimo zublje svete –

Nek ozare svod Balkana,

Nek plamenja zlatna lete

Od Timoka do Jadrana!

Svuda gdje se magla svodi

Nek svjetiljke živo gore!

Sjaj prosvjete nek nas vodi

Milom času srpske zore!

Omladino, preni, leti, –

U te gleda narod cio;

Ti mu slave lovor spleti,

On ti vječni pomen bio!

Podignimo zublje svete –

Nek ozare svod Balkana,

Nek plamenja zlatna lete

Od Timoka do Jadrana!

I. LUKIĆ

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More