Srbi u Italiji domaćini Košarkaškog evropskog prvenstva dijaspore

U okviru manifestacije "Đurđevdanski sastanak" organizuje se i takmičenje u malom fudbalu, odbojci i stonom tenisu

431

U Italiji će se od 31. maja do 1. juna 2019. godine održati 23. Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore (KEPSD) u organizaciji srpske kulturno sportske organizacije „Kruna“ iz Skia.

Prvenstvo je organizovano pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Italiji, a u saradnji sa Generalnim Konzulatom Republike Srbije u Trstu.

KEPSD je godišnji košarkaški turnir u kome se takmiče srpski profesionalni i amaterski klubovi iz matice i dijaspore. Prvi turnir je održan 1997. godine u Bilefeldu, u Nemačkoj, i od tada srpski klubovi neguju ovu sportsku tradiciju. Prvenstvo se tokom godina odžavalo u Holandiji, Francuskoj, Švedskoj, Austriji, Engleskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Ovo takmičenje je jedan od glavnih sportskih događaja srpske dijaspore u Evropi, a razlog osnivanja je promocija srpske košarke, negovanje tradicije i međusobnog druženja igrača.

Idejni tvorac ovog takmičenja je trener i sportista Miodrag Pure Radomirović koji će ovom prilikom odžati i seminar za sve učesnike.

Za sledeću godinu planirano je da se 24. KEPSD održi u Malmeu u Švedskoj, prenosi Boban Petrović, referent za sport u Savezu Srba u Italiji i predsednik udruženja “Kruna”.

FOTO: dijaspora.gov.rs

Petrović se već godinama aktivno bavi organizacijom važnih sportskih događaja na teritoriji Veneta a kao referent za sport u Savezu Srba značajno je doprineo osnivanju prve srpske lige u malom fudbalu u Italiji koja se održava već četiri godine.

 

Pored Košarkaškog evropskog prvenstva dijaspore, Srpsko kulturno-sportsko udruženje iz Italije u okviru ovogodišnje manifestacije “Đurđevdanski sastanak”, 1. i 2.juna organizuje i takmičenje u malom fudbalu za decu i odrasle, Memorijalni turnitr u odbojci ” Miljan Kostić”, kao i turnir u stonom tenisu.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More