ANIP “Oro” na seminaru folkloraša u Ljubljani, učile se igre maestra Branka Markovića (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
205

Ljubljana je minulog vikenda bila domaćin kulturnih dešavanja, igara, pesama ali i druženja. Seminar pod nazivom “Trokoracima maestra Branka Markovića”, okupio je brojna srpska društva širom sveta, a sve to uspelo je da organizuje KUD “Božur” iz Ljubljane.

Tema ovogodišnjeg seminara bilo je lik i delo našeg najistaknutijeg koreografa Branka Markovića. Predavanja su držali njegov poslednji asistent Marinko Popović Mitke koji je pokazivao praktičnu stranu koreografije i dr. Vesna Bajić Stojiljković koja je održala predavanje o koregrafskom stvaralaštvu Branka Markovića.

Branko Marković bio je jedan od naših najvećih koreografa i kao vrsni poznavalac scene njegova dela ubrajaju se u red najboljih koja su se prikazivala širom sveta.

Foto: ANIP “Oro”

Rođen je 1917., umro 1993. i važio za istaknutog jugoslovenskog umetnika u oblasti folklora i baleta. Njegove koreografije osvajale su brojne nagrade kao i srce i pažnju publike.

Učesnici seminara učili su koregrafije za Šopske igre, Šopsku trojku, Vranjansku svitu, Makedonsko oro i Žensku makedonsku igru. Seminaru u Ljubljani prisustvovali su i igrači Ansambla narodnih igara i pesama “Oro”, Kristina Tolić, Nina Grbović i Dimitrije Miladinović.

Iz Ansambla narodnih igara i pesama “Oro” zahvalili su na predivnoj atmosferi u Ljubljani i naglasili da će ovo iskustvo dugo pamtiti.

“Želimo da pohvalimo predivnu organizaciju i da se zahvalimo na gostoprimstvu i predivnom druženju sa svim društvima koja će naši igrači sigurno dobro pamtiti “, objavili su na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Skup folkloraša na seminaru u Ljubljani 🇸🇮 Ovog vikenda Ljubljana je bila centar narodnih igara i pesama kao i…

Gepostet von Ansambl Narodnih Igara i Pesama "ORO" am Montag, 30. September 2019

 

 

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More