Novi veliki fudbalski skandal – milioni dokumenata, Infantino, Platini, Sarkozi…

Foto: Tanjug/AP/Martin Ruggiero, arhiva
406

ZAGREB – U novom velikom fudbalskom skandalu, kako prenosi Večernji list, navodno je procurilo 70 miliona stranica dokumenata o „mračnim zbivanjima“ u fudbalu.

Dokumenti koji su procurili dokazuju da su Mančester Siti i PSG svojevremeno uspeli da izbegnu kaznu za nepoštovanje finansijskog fer pleja, i to uz pomoć predsednika FIFA Đanija Infantina, koji je tada bio u UEFA, kao i tadašnjeg predsednika UEFA Mišela Platinija, objavio je Der Spiegel.

Naime, UEFA je 2010. godine uvela finansijski fer plej kako bi sprečila bogate klubove da „suludo troše“ i ograničavala ih u tome.

Ipak, mnoge je godinama čudilo kako Mančester Siti i PSG izbegavaju kazne, a prema informacijama koje su procurile njihov glavni „saveznik“ tada je bio Đani Infantino koji se više puta tajno sastajao s njima i otkrivao im detalje iz Uefinih knjiga.

Navodi se da su oni sklapali nagodbe sa Uefom kako ne bi dobili sankcije, i potpisivali „sponzorske ugovore“ koja je UEFA tolerisala, a koji su ih štitili da im finansijski fer plej bude u granicama normalnog.

Osim toga, u ovom skandalu spominje se i ime bivšeg predsednika Francuske Nikolasa Sarkozija koji je od katarskog Emira Tamina Al-Thaija na sastanku 2010. zatražio da kupi PSG i lansira sportski kanal u Francuskoj, a za uzvrat će Mišelu Platiniju reći da Kataru da Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Izvor Infobrif/Večernji list
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More