ABA će imati predstavnika u Evroligi, ali ne mora da znači da će ići pobednik!

Foto:kkcrvenazvezda.rs
56
Od sezone 2020/21 pobednik ABA lige neće igrati Evroligu. Sa druge strane, Nebojša Čović je istakao u razgovoru za “Sport klub” da će ABA liga imati jednog učesnika Evrolige ali preko specijalne pozivnice, što su potvrdili i u vrhu ABA lige.

Što se tiče Crvene zvezde odluke Skupštine Evrolige su očekivane. Mi dugo pratimo razvoj Evrolige i to u smislu dva najveća evropska takmičenja – Evrolige i Evrokupa. Za nas nije neočekivano da je Skupština Evrolige na predlog menadžmenta Evrolige ukinula ugovore sa tri lige – nemačkom, VTB ligom i ABA ligom. Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu“, rekao je Nebojša Čović za “Sport klub”. 

Čović je objasnio da Evroliga ima za cilj piramidu gde je vrh Evroliga, ispod Evrokup, a dno nacionalna takmičenja.

“To znači da će se u dogledno vreme iz nacionalnih prvenstava ići u Evrokup, iz Evrokupa u Evroligu, a iz Evrolige ispadati u Evrokup. To je krajnji cilj. Ipak, postoje i novine. To su Udruženje igrača, Udruženje trenera i preuzimanje ingerencija vezanih za arbitražu“, rekao je Čović.

Šta sve ovo zapravo znači?

Jasno je da u slučaju da, hipotetički, Igokea osvoji ligu, neće igrati Evroligu, što znači i da osvajanje ABA lige gubi dosta na značaju. Pri ovoj hipotezi bi u Evroligu verovatno išao klub sa većim renomeom, dakle, Crvena zvezda mts ili Partizan.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More