Hoće li uspeti? Federer planira vilu na Ciriškom jezeru, lokalci protiv a vlasti ćute

Foto: PrintScreen/YouTube
72

Slavni švajcarski teniser Rodžer Federer na obali Ciriškog jezera ima veliko imanje od 1,6 hektara i želi da na tom mestu napravi objekat, ali sve je trenutno u fazi mirovanja jer lokalno stanovništvo Rapersvil Jone u kantonu Sent Galen vodi žestoku bitku sa gradskim vlastima da priobalni deo ostane javno dobro sa otvorenim pristupom za sve.

“Zlatna obala”, kako još zovu obale ovog jezera, zbog svoje atraktivnosti i lepote privukla je mnoge poznate i bogate svetske face koje su pokupovale brojne parcele, a mnoge od njih su i privatizovale prilaz vodi.

To je izazvalo pobunu stanovnika, koji, osim što ih, kako kažu, uznemiravaju horde turista, sada ne mogu ni da šetaju uz obalu jer ih dočekuju ograde i znakovi “Privatan posed”.

Obratili su se gradskim vlastima od kojih zahtevaju da uz jezero izgrade pešačku stazu, ali takav poduhvat, kako prenose švajcarski mediji, ne samo da košta mnogo, već i malo ko bi se usudio da pošalje bager da kopa put kroz imanje Tine Tarner ili Rodžera Federera.

Švajcarac se još nije oglasio povodom ovoga, ali kako prenose švajcarski mediji, i on smatra da jezero i njegove obale treba da budu otvoreni za sve. On je taj komad zemljišta platio 45 miliona eura i tu namerava da izgradi veliku vilu sa raznim kompleksima zgrada i svojim teniskim terenom i sve bi, kako se prenosi, bilo javno i dostupno.

Ipak, Udruženje za zaštitu prirode i jezera Švajcarske, sa Viktorom von Varburgom (76) na čelu, pozdravlja nameru Federera, ali želi pismene garancije da će priobalni deo ostati javno dostupan.

“Moja borba da obale jezera ostanu slobodne i otvorene za sve traje već 15 godina. Ako bi Federer obalni deo svog imanja ostavio javnim i otvorenim, to bi mogao biti dobar primer i za ostale”, kaže Von Varburg i dodaje da priče o ograđivanju imanja i obale zbog sigurnosti ne “drže vodu” jer kriminalcima ograda nije nikakva prepreka za ostvarivanje ciljeva.

Zasad se nije oglašavala država i vlasti koji treba da daju poslednju reč, a ako se ovo klupko uskoro ne odmota, Federer razmišlja da sportski kompleks napravi bliže centru grada.

Švajcarac je imao jednu vilu na obali Ciriškog jezera, a ona se nalazi u Volrau, mestašcetu sa oko 7.000 stanovnika, koje je 11 kilometara udaljeno od Rapersvil Jone. Izgrađena je 2014. i koštala je više od sedam miliona eura.

Federer i porodica trenutno žive u vikendici u Valbelji, a imaju i posed vredan oko 35 miliona eura u Herlibergu, takođe blizu Ciriha.

Popularni Fedeks je, inače, rodjen u Bazelu.

Izvor Portal Analitika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More