Čović ima svoje viđenje neuspeha na Mundobasketu, ali i alarmantnu poruku!

kkcrvenazvezda.rs
101
Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović je na tu temu govorio prilikom gostovanja na Happy TV, gde je na početku istakao ”prenaduvanu atmosferu” u domaćoj javnosti pre početka Svetskog prvenstva, što je neminovno uticalo i na same igrače.
 
”Mislim da je sve prenaduvano bilo. Ne mislim da su mediji krivi, ali napravljena je atmosfera sa prevelikim očekivanjima, da samo treba da se pojavimo tamo i da postanemo prvaci sveta. Mi smo imali sasvim dobar tim, odličan stručni štab, ali u samoj atmosferi se nešto dogodilo.
 
Snimali su se i filmovi, znate ono ‘bićemo prvaci sveta’, igrači to prate, gledaju, to je pritisak i na stručni štab, očekuje se da je to gotova stvar, u tim filmovima smo svojatali i što je naše i što nije naše…”, ističe Čović.
Otkrio je da je već u mečevima protiv Italije i Filipina bilo primetno na ”ne štima sve kako treba”.
”Na osnovu mog 50-godišnjeg iskustva u košarci – bila je sjajna ekipa, sjajni igrači, ali nisam video taj sjaj u očima.
 
Protiv Italijana je bilo signala za upozorenje, pa čak i u meču sa Filipinima. Košarka nije pojedinačni sport, košarka je kolektivni sport, kolektiv dobija, kolektiv gubi”, objašnjava Čović.
Peto mesto na SP nije bilo dovoljno za plasman na Olimpijske igre, što je dodatni problem za naš nacionalni tim. Narednog leta imaće i još jednu tešku obavezu više, kako bi se uopšte stiglo do Tokija.
”Mi smo što se tiče košarke u veoma ozbiljnim problemima, pogotovo ako se ne kvalifikujemo na Olimpijske igre, a kvalifikacioni turnir počinje 12 dana pred start OI. Tamo će igrati i Italijani. Česi, Rusi, Turci, Litvanci, Grci, zatim Slovenija, Hrvatska… uopšte nije naivno.
 
Videćemo da li ćemo dobiti organizaciju, prošli put je država uspela da se uplati nekih 3.2 miliona evra, mislim da je država uložila oko dva, do dva i po miliona, ostatak firme.
 
Sad to neće biti tako lako, mislim da to košta od 3-5 miliona evra. Bar je trebalo da budemo u četiri reprezentacije na SP…”, objašnjava Čović.
Na kraju se osvrnuo i na veoma loše rezultate i naših mlađih reprezentativnih kategorija ovog leta, uz upozorenje i na neke druge stvari koje se dešavaju u našoj košarci, ne želeći da pominje konkretna imena.
Moramo da počnemo da radimo u svojoj kući. Sve je to u redu, vrhunski sportisti, ali ja nikad nisam bio za to da ih proglašavamo ‘božanstvima’. Ta bahatost, ta arogancija na konferencijama za štampu…
 
Nikada srpska košarka nije prošla gore nego ove godine.
 
Naša A selekcija je peta, kadetska sedma, mlađa juniorska 10, juniorska 10, mlada reprezentacija koja treba da bude akumulacija igrača je 15. Na primer, 2007-08 smo uzeli sve medalje, ali tada ide onaj srpski mentalitet, ‘namestili smo ovo ili ono’…
 
Dok igraš-igraš, kad ne igraš, igraš neku drugu utakmicu, za šta treba da budeš i kvalitetno obrazovan i takve stvari treba sagledati realno.
 
Igrači nisu bili arogantni, to je sjajna ekipa, sjajan tim, ali tim se ne pravi sam od sebe. Sjajni pojedinci moraju dobro da se uklope”, zaključio je Čović.
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More