Zvezdino saopštenje uopšte nije uzbudilo KSS, održana Skupština, evo koje su odluke donete

TANJUG/BOJAN STEKIC/nr
103
Podsetimo, Crvena zvezda se oglasila saopštenjem dan pre održavanja sednice Skupštine Košarkaškog saveza Srbije, u kojem je između ostalog istakla kako je aktuelnom rukovodstvu Saveza ”istekao mandat još pre 8 meseci” i da će na Skupštini ”pokušati ponovo da manipuliše delegatima, svojim mandatima i na prvom mestu srpskom javnošću”.
Sednica Skupštine KSS je juče održana, a na zvaničnom sajtu Saveza, ni reči o Zvezdinom saopštenju. U kraćem saopštenju objavljene su samo donete odluke.
 
”Danas je u ‘Kući košarke’ održana 14. redovna sednica Skupštine Košarkaškog saveza Srbije. Na ovoj sednici prisustvovalo je 23 delegata.

Godišnji izveštaj Nadzornog odbora za 2018. godinu i godišnji Finansijski izveštaj za 2018. godinu su usvojeni sa 21 glasom „za“ i dva „uzdržana“, bez glasova „protiv“.

Godišnji Finansijski plan za 2019. godinu usvojen je jednoglasno”, istaknuto je juče na zvaničnom sajtu KSS.

 

Zvezdino opširno saopštenje najavilo je krivične prijave, a istaklo je nekoliko pitanja:

– Kako je moguće da ljudi kojima su istekli mandati 19. februara 2019. godine vode nacionalni savez?

Naime, sadašnji predsednik KSS-a izabran je sa mandatom do 21.02.2019. godine, kada je trebalo da istekne mandat Draganu Đilasu, prethodnom predsedniku KSS, koji je izabran 21.02.2015. godine. Opšte je poznato da je Dragan Đilas podneo ostavku i da je 15.12.2016. godine izabran sadašnji predsednik KSS-a ali ne na izbornoj Skupštini, i to do kraja mandata Dragana Đilasa, a to je 21.02.2019. godine!

– Ko je sebi dao za pravo da menja Statut KSS i bez ikakve procedure produžava mandat za još 22 meseca što je slučaj nezabeležen u bilo kojoj praksi i radu ne samo jedne sportske organizacije.

Ne postoji slučaj da je predsednik bilo koje Skupštine svojevoljno bez izbora produžio mandat poslanicima Skupštine bez izbora, a glasanjem istih tih poslanika. Po ovom principu , nikada I nigde više ne bi bilo izbora. Koliko je nama poznato, jedini primer da se najviši akt “upodobljava” jednom čoveku je Ustav nekadašnje SFRJ gde smo imali doživotnog predsednika.

I pored upozorenja pojedinih delegata i više razgovora u Ministarstvu omladine i sporta, Košarkaški Savez Srbije, 20.06.2018. godine donosi odluku o izmenama i dopunama Statuta KSS, a 24.02.2019. godine (a već im je istekao mandat) donosi prečišćeni tekst Statuta KSS, čijim izmenama produžava mandat predsedniku KSS, Skupštini KSS, UO KSS i Nadzornom Odboru KSS do 15.12.2020. godine, dakle, za 22 ( dvadeset dva ) meseca?

– Ko je falsifikovao završni finansijski izveštaj za 2018. godinu (što je podsećamo teško krivično delo po Zakonima RS) iako je isti objavljen na sajtu agencije za privredne registre uz faksimil potpisa predsednika KSS a i elektronski potpis generalnog sekretara KSS?

Kako se radi u KSS govori i podatak da je kao datum održavanja sednice Skupštine naveden 14.06.2019. godine iako tog dana nikakva sednica Skupštine KSS-a nije bila zakazana, a ni održana? Skupština KSS je održana 04.07.2019. godine, dakle, 4 ( četiri ) dana po isteku zakonskog roka za usvajanje i predaju navedenih odluka u APR. Još veće kršenje zakona, predstavlja podatak što na toj Skupštini nisu usvojene gore navedene odluke, iako su bile na dnevnom redu, jer za njih nije glasalo neophodnih 17 delegata od ukupno 32 delegata?

– Po kom principu (i što je još važnije po kojim kriterijumima) je nevažeće rukovodstvo KSS izabralo i jednog stranog državljanina u UO KSS što po Statutu nije moguće?

– Kako i kojim kriterijumima se Savez vodio kada je praktično podelio košarkašku Srbiju donošenjem novog Registracionog pravilnika za igrače, ograničavajuči slobodno kretanje i zapošljavanje igrača čime se narušava konvencija o ljudskim pravima EU koju je ratifikovala i Republika Srbija, a što je najvažnije, nije ni u skladu sa Ustavom Republike Srbije? KK Crvena zvezda mts zatražio je mišljenje nadležnog Ministartsva sporta (koji se proglasio nenadležnim) a kasnije i Ustavnog suda na čije mišljenje čekamo već 6 MESECI? Podsećamo da je ovim pravilnikom praktično nemoguće angažovati igrača jer su finansijski izdaci za bilo koji klub sada postali višestruko veći, a da pri tome ne zaboravimo ugovore o radu/angažovanju.

– Kako je moguće da nema odgovora na delegatska pitanja Gorana Lazića, u kojima on traži između ostalog da se vide plate i ostali troškovi u Savezu?

– Kako je moguće da je 80 posto sednica UO održano elektronskim putem?

– Zašto se ignorišu zahtevi za podnošenje izveštaja o radu generalnog sekretara KSS, a naročito u svetlu nepromišljene i neuspešne avanture u vidu kandidature za predsednika FIBA Evropa?

– Zašto se ne analiziraju loši rezultati svih muških reprezentativnih selekcija u 2019.godini? Zašto, iako je po Statutu nije formiran Stručni savet?

Sva ona ostala su bez odgovora. Da li KSS nije ozbiljno shvatio Zvezdu, koliko će crveno-beli dalje insistirati – ostaje da se vidi.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More