Partizanova titula kao primer i drugima u Evropi?

Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović
22
Utorak bi trebalo da bude ”Dan D” kada je u pitanju sudbina ovosezonskih fudbalskih takmičenja, a očekuje se i zvanična odluka o odlaganju Evropskog prvenstva.
Sve će se znati posle najavljene video konferencije koju organizuje UEFA, a na kome će učestvovati i predstavnici svih evropskih fudbalskih saveza.
U iščekivanju sutrašnjih odluka, uticajni španski ”As” podsetio je i na sezonu 1998/99, koja je u Srbiji prekinuta 24. marta 1999. kada je počelo NATO bombardovanje naše zemlje.
Naknadno je doneta odluka da vodeći tim u trenutnu prekida prvenstva, a to je bio Partizan, bude proglašen šampionom, iako je do kraja sezone ostalo deset kola.
Takav slučaj mogao bi da se ponovi i ovog proleća, ukoliko i u narednih par meseci ne bude uslova za nastavak tekuće sezone.
”U UEFA se samo jednom dogodio presedan. Moramo da se vratimo u 1999. godinu, kada je UEFA, na čelu sa Šveđaninom Lenartom Johansonom odlučila da dodeli titulu Partizanu, koji je bio prvi na tabeli nacionalne lige koja je suspendovana deset kola pre kraja, zbog proglašavanja ratnog stanja”, istakao je u svom tekstu novinar ”As-a” Hoakin Maroto.
U Španiji trenutno Barselona na prvom mestu ima dva boda više od Reala, posle 27 odigranih kola.
U tekstu se dalje navodi da će odluka o šampionu Španije, u slučaju prekida sezone, trebalo da bude doneta u dogovoru La Lige i Fudbalskog saveza Španije. A ako dogovora ne bude…

”U slučaju da saglasnost izostane, predsednik Saveza ili odgovarajućeg tela će doneti konačnu odluku. Takav član postoji u gotovo svim savezima u Evropi, a mnogi od njih preferiraju da UEFA postavi odgovarajuću formulu kako bi se sprečili konflikti”
, istakao je Maroto.
Izvor Sportske.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More