Šakota otvoreno o Zvezdinim izazovima – stranci, Evroliga i veliki problem na vidiku!

Foto:kkcrvenazvezda.rs
103
Trener Crvene zvezde Dragan Šakota u opširnom intervjuu za Novosti razgovarao je o brojnim aktuelnim temama koje su prouzrokovane i pandemijom koronavirusa.

Zvezdini stranci su i dalje u svojim zemljama.

“U stalnom smo kontaktu, raspituju se za situaciju. Trojica su u Americi, jedan u Grčkoj. Perperoglu je relativno blizu, u regionu u kojem je situacija slična našoj. U Americi je drastično drugačija, zabrinuti su za svoje i zdravlje najbližih. Svi izražavaju želju da se vrate, ali još niko ne zna da li će biti letova iz tih država i kakva bi mogla da bude procedura povratka. Rekli smo im: ‘Budite spremni za slučaj da se nastavi sezona’. Pitanje je koliko je to izgledno i koliko oni žele da igraju, procenjuju rizik od eventualnog nastavka. Naravno, i dalje imaju obavezu po važećim ugovorima”, rekao je Šakota.

Postoji problem kojeg se pribojava kada se sezona nastavi.

“Poslednjih godina je praksa da igrači pre dolaska na pripreme rade po nekom programu ili samostalno, niko ne miruje tokom leta. Ova situacija više liči na rehabilitaciju posle povreda, mišići vrlo brzo atrofiraju u stanju mirovanja. Krvna slika je jako loša zbog boravka u zatvorenom prostoru, na to se nadovezuje još jedan problem. Napori u ovakvom stanju izazivaju dodatni pad imuniteta.

Pre bih rekao da se radi o riziku, a ne o izazovu. Kada počnu utakmice brzo će se zaboraviti da nijedan trener nema iskustvo u ovakvim situacijama, da niko ne zna šta bi trebalo uraditi da bi to bilo pravilno. Kako rotirati igrače, koliku minutažu im dati? O svemu tome mora da se razgovara sa kondicionim trenerima. Zato kažem da je rizik, trener mora da odgovara za nešto što ne može da iskontroliše”, smatra strateg “crveno-belih”.

Nastavak Evrolige će takođe biti problematično jer još uvek nije pronađeno adekvatno rešenje.

“Timovi su iz 11 zemalja, a nijedna od njih nema istu situaciju. Ko može da odgovori na pitanje da li ćemo svi biti bezbedni? Stvari su mnogo komplikovanije od izjašnjavanja da li bi trebalo da se igra ili ne. Nekome je u interesu da se nastavi. Vidimo da se insistira na nastavku sezone u sportovima na otvorenom, ali to su sasvim drugačiji uslovi. Trebalo bi razmišljati i o tome da bismo u julu igrali na temperaturama između 30 i 40 stepeni, u zatvorenom prostoru bez klimatizacije. U istim uslovima bismo trenirali tokom juna. Trebalo bi razmišljati o tome koliko je to dodatno rizično za zdravlje učesnika.

Nadovezujem se na kuknjavu svih trenera po pitanju broja utakmica i njihovog ritma. Ovo je loše za sve, i za one koji situaciju posmatraju kroz finansije i za sportiste koji razmišljaju o svojim karijerama i izdržavanju porodica. Ako se ne nastavi, svi su gubitnici. Ako se nastavi, svi će opet biti na nekom gubitku. Kada bi se prekinula sezona, imali bismo više vremena da se pripremimo za sledeću. U suprotnom, praktično bi se nadovezala na ovu. To su ozbiljni problemi, posebno imajući u vidu da nas sledeće godine očekuju i kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre”, smatra Šakota.

Izvor Sportske.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More