Vlada Švajcarske nastaviće da pomaže razvoj gradova i opština u Srbiji

foto: Pixabay
36

Vlada Švajcarske nastaviće da pruža razvojnu podršku Srbiji, posebno preko reforme lokalne samouprave, rekao je danas direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Ričard Koli tokom sednice predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

On je istakao da je SKGO dugoročni i strateški partner Švajcarske kancelarije za saradnju i ambasade te zemlje, navodi se u saopštenju SKGO.

“Švajcarski “Blik” i italijanski “Manifesto” hvale Srbiju zbog vakcinacije

 

“Saradnja traje od 2005. godine, a danas Švajcarska pruža podršku SKGO u sprovođenju svog strateškog plana zasnovanog na reformskim temama i prioritetima koje su definisale same lokalne samouprave”, rekao je on.

Kako je ocenio SKGO se pokazala sposobnom da premosti jaz između lokalnog i centralnog nivoa vlasti tako što okuplja zainteresovane strane i uključuje ih u dijalog.

“Tako SKGO učestvuje u kreiranju politika i zakona u skladu sa potrebama lokalnih samouprava i njihovih građana“, rekao je Koli.

Nemac Oliver prešao u pravoslavlje a sada ima važnu poruku za sve naše koji bi na ZAPAD!

 

Dodao je da je SKGO glavni partner Ministarstva za javnu upravu i lokalnu samoupravu u izradi Programa reforme lokalne samouprave koji pruža sveobuhvatan okvir za dalji razvoj lokalnih samouprava u Srbiji.

Koli je naveo da procesi pripreme novog strateškog programa Vlade Švajcarske za Srbiju i novog Strateškog plana SKGO teku istovremeno, što je ocenio kao priliku za koordinaciju napora i partnerstvo na definisanju buduće podrške lokalnim zajednicama.

Predsednik SKGO – gradonačelnik Sombora Antonio Ratković istakao značaj podrške Švajcarske kroz treću fazu projekta institucionalne podrške

“Zahvaljujući ovom projektu, SKGO je dobila priliku da ojača svoje institucionalne mehanizme kako za utvrđivanje i zastupanje potreba i interesa svojih članica, tako i mehanizme za jačanje kapaciteta lokalne samouprave da efikasno sprovode svoje nadležnosti“, ocenio je on.

Tokom sednice Predsedništva SKGO i Vatrogasni savez Srbije potpisali su sporazum o saradnji kako bi se posle donošenja zakona unapredio radi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More