Uspeh srpskog filma: “Domovina” na festivalu u Marseju

Foto: FCS PROMO
76

Srpski film “Domovine” autorke Jelene Maksimović premijerno će biti prikazan na festivalu “FIDMarseille” u Francuskoj, gde će se nadmetati u takmičarskim selekcijama “International Competition” i “First Film Competition”.

Pomenuti festival u Marseju će se odvijati od 22. do 26. jula ove godine. Festival svake godine prikaže oko 150 filmova za prosečno 25 hiljada gledalaca. Film je urađen u dokufikcijskom ruhu, a sinopsis otkriva sledeće: Mlada žena otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Leto donosi njen povratak selu, kao i nagoveštaje budućih promena.

Foto: FCS PROMO

Jelena Maksimović je režirala film po scenariju koji su napisale ona i Olga Dimitrijević, a saradnici na scenariju su bili Filip Perić i Dario Pikulić. Glavnu ulogu tumači Jelena Angelovski, koja je i producentkinja filma.

Jelena Maksimović je prvenstveno poznata kao montažerka; između ostalih, montiorala je sledeće filmove: “Oktobar”, “Dubina dva”, “Gora”, “Teret”. Dobitnica je nagrade “Marko Glušac” na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2017. godine. Zajedno sa Dušanom Grubinom, režirala je zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje “Taurunum Boy”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More