Samo tren pre nego što nas je napustio Paskaljević je dobio nagradu

Foto: Youtube/ Printscreen
90

Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE otvoreno je sinoć, a na svečanoj ceremoniji trebala je da bude uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Organizatori su saopštili publici da Paskaljević, nažalost nije mogao da prisustvuje ceremoniji otvaranja, a samo pola sata kasnije stigla je vest da je preminuo u Parizu, piše “Kurir”.

Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine, i od tada je snimio preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman”, „Varljivo leto ‘68”, „Bure baruta”, i mnogih drugih. Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film „Uprkos magli” s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Povodom nagrade Goran Paskaljević je izjavio: „Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime”.

Poslednje reči režisera bile su sumorne

U jednom od svojih poslednjih intervjua govorio je o tome koliko se promenila domaća kinematografija, o tome kako je odbijao angažmane na telviziji, kao i o komercijalizaciji i kvalitetu serija i filmova.

Osvojili ste Kan filmom Poseban tretman 1980. godine. Nekada je bilo lakše da naš film dođe do takvog festivala. Ko se promenio, festivali ili naša kinematografija?

Izvor Kurir, Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More