Neobjavljeni intervju Gorana Pakaljevića; evo zašto dugo nije snimao u Srbiji i koja mu želju nije ispunjena

FOTO TANJUG / NENAD MILOSEVIC
38

Veliki srpski reditelj, Goran Paskaljević, umro je u svojoj 74. godini, a nije stigao da završi ono što je želeo. Pored velikih filmskih ostvarenja u Srbiji i inostranstvu Paskaljevuć je u Beogradu imao i nedovršen posao.

U poslednjem, neobjavljenom intervjuu, koji je na 60. godišnjicu Filmskog centra Srbije proslavljeni režiser dao, ispričao je zbog čega dugo nije snimao film u svojoj rodnoj zemlji.

-Beogradu i Srbiji treba još više kulture, ali nažalost vrlo malo se odvaja za te potrebe. To je velika šteta jer će se Srbija u svetu pamtiti po umetničkim dostignućima. Poslednjih godina, situacija se menja nagore jer je novac postao odredište svega i sve više je tako- rekao je Paskaljević i dodao da svaki umetnik mora da razmišlja o svom umetničkom dometu.

-Ruski reditelj Andrej Tarkovski rekao je da treba snimati filmove ne razmišljajući o njihovoj upotrebnoj vrednosti. Najvažnije je da postoji umetnički domet, a da li će vaš film gledati 100.000 ili 1.000 gledalaca to je najmanje bitno. Onaj film koji ima manju gledanost, ostaće da traje i vremenom će nakupiti svojih 100.000 gledalaca- rekao je Paskaljević koji je u ranoj mladosti odlučio da će se baviti sedmom umetnošću.

-Sa 16 godina sam odlučio da ću se baviti filmom. Dobio sam mali posao u kinoteci, da kontrolišem ulaznice na ulazu u dvoranu. Tada se u kinoteci davao ciklus italijanskih filmova, a ja sam gledao jedan koji se zove “Kradljivci bicikla” od Vitoria de Sike. Polako sam počeo da otkrivam da je film umetnost koja me interesuje. Presekao sam i rekao: Ja ću time da se bavim- rekao je Paskaljević, čija je slava davno premašila okvire naše zemlje.

-Uželelo sam se da snimam u Srbiji jer duže od sedam godina nisam ovde snimao. Uradio sam jedan film u Indiji, na Himalajima, koji se zove “Zemlja bogova”, ali i film “Uprkos magli”, koji je snimljen u Italiji. Ponosan sam što sam uspeo da radim u zemlji koja ima tako jaku kinematografiju- rekao je Paskaljević i dodao da se bezgranično raduje snimanju u Srbiji.

-Postoji jedan film koji pripremam da snimim u Srbiji, a dobio sam čak i početna finansijska sredstva od Filmskog centra. Moram da se vratim u Beograd i koncentrišem na taj film- poručio je na kraju naš proslavljeni reditelj.

To se nažalost nije dogodilo.

Izvor Alo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More