Arkanova deca rasuta po svetu

Foto: Youtube/printscreen
68

Jedna od najpoznatijih ličnost među Srbija je sigurno Željko Ražnatović Arkan. Rođen je 17. aprila 1952. godine, a ubijen je 15. januara 2000. godine u Beogradu. Legenda o njemu kao jednom od najhrabrijih Srba i danas živi. Njegov sin Veljko Ražnatović nedavno mu je spevao i posvetio poemu “Živ je Arkan”.
Ražnatović se zvanično dva puta ženio. Sa Natalijom Martinović živeo je od 1981. do 1994. a sa Svetlanom Veličković od 1995. do 2000. godine. U ova dva legalna braka i u još tri ljubavne veze dobio je ukupno devetoro dece – Mihajla (1975.), Sofiju (1979.), Anđelu (1980.), blizance Vojina i Nikolu (1983.), Milenu, Mašu, Veljka (1996.)i Anastasiju (1998).

Pre četiri godine, u javnosti se pojavilo i deseto Arkanovo dete. Izvesni Aleksandar Ražnatović
sa Kipra, tvrdio je da je Željko Ražnatović njegov otac, jer se zabavljao sa njegovom majkom Milicom. Na ove tvrdenje niko od Ražnatovićevih iz Beograda nije reagovao.

Većina Arkanove dece, njih šestoro, danas živi u dijaspori. Prvi sin Mihajlo Ražnatović je u Getebrogu, Nikola, Vojin, Milena i Maša su u Kaliforniji, a ćerka Sofija u Belgiji.

Željko Ražnatović, Natalija i deca 1988. na Ostrogu

Jedino sin Mihajlo nosi očevo prezime Ražnatović. Deca koje je rodila Natalija Martinović uzela su majčino prezime, ali se sin Vojin an Fejsbuk nalogu predstavlja kao Ražnatović. Ćerka Sofija ima majčino prezuime Potelsberge.

Od šestoro Araknove dece u svetu, srpskoj javnosti su najpoznatiji Vojin i Sofija, jer se oni poslednjih meseci pojavljuju na društvenim mrežama. Tu nedavno Vojin Ražnatović je objavio da radi za američku fabriku električnih automobila “Tesla”, dok je Sofija objavila knjigu o svom ocu na naslovom “Arkan”.
Prvog sina Mihajla dobio je u Geteborgu 10. marta 1975. godine, dok je bio u ljubavnoj vezi sa Agnetom, ćerkom uglednog profesora. Tu je dečak završio osnovnu školu i srednju ekonomsku. Početkom devedesetih Mihajlo je bio švedski juniorski reprezentativac u hokeju. Kada su počeli neredi u SFRJ neko mu je pokazao sliku njegovog oca na tv ekranu. I javio se ocu Željku u Beograd.

“Mihajlo je odmah dobio poziv da dođe iz Švedske u Srbiju. Postao je član “Tigrova”, prošao vojnu obuku u Erdutu i sa ocem otišao na front. Bio je ranjen u nogu. Kada se rat okončao i Arkan posvetio biznusu sinu Mihajlu je kupio stan na Banjici i otvorio firmu “Icom internacional” za prodaju i servisiranje mobilnih telefona, koja je imala svoje prodavnicie u Čumićevom sokačetu i na aerodromu “Nikola Tesla”, priča nam bivši Arkanov gardista Mikan Jovanović.

Sin Mihajlo Ražnatović iz Švedske

Mladi Ražnatović je dobio srpski pasoš i člansku kartu kik boks kluba “Crvena Zvezda”. Ubistvo i smrt Željkka Ražnatovića u Beogradu učinili su njegovog sina Mihajla sa 25 godina života najstarijom muškom glavom u Arkanovoj porodici. Mladić se tako i ponašao, jer je posle sahrane i svih pomena, u ime porodice Ražnatovicc govorio:

“ Hvala vam svima u ime plemena Ražnatovića, na dobro vam se vratilo!”

Ubrzo posle očeve smrti, kad su mu propali poslovi, kad je izgubio stan, Mihajlo Ražnaotović je neko vreme radio kao prevodilac u Ambasadi Švedske. Odselio se potom u Španiju, da radi sličan posao, da bi se pre četiri godine vratio kod majke u Getebrog. Kako mi je jednom prilikom rekao pripremao se da napiše knjigu “Sin tigra”, ali to nikada nije učinio.

Vojinova knjiga o ocu Željku Ražnatoviću

Mihajlovu polusestru Anđelu, otac Željko dobio je 1980. godine iz veze sa glumicom Ljiljanom Mijatović. Anđela Ražnatović je završila Bogoslovski fakultet. Rano se udala u Italiji i sa Borisom Stevanovićem rodila sina i ćerku. To su bili prvi Arkanovi unuci. Željko Ražanatović je vratio ćerku Anđelu u Beograd, kada joj je poklonio stan i poslovni lokal na Dedinju. Anđela Ražnatović živi mirnim životom, radi i bavi se pisanjem poezije.
U svom bračnom životu sa Natalijom Martinović, profesorkom engleskog jezika Željko Ražnatović je za 13 godina braka dobio četvoro dece i sa parama od kredita podigao kuću kod stadiona crveno-belih. Ali, kada su se 1994. godine razveli Natalija se sa decom preselila u Atinu. Arkan je sinovima Vojinu i Nikoli poklonio dva stana u Atini. Za razvod Natalija je dobila novac po 50.000 maraka godišnje. Tim novcem su se četvoro Arkanove dece Vojin, Nikola, Milena i Maša su se školovali u Grčkoj.

„Posle par godine prestao je da nam stiže novac iz Beograda. Poželeli smo da se odselimo iz Atine, jer tamo više nismo mogli da živimo bez para . Majka je prodala naša dva porodična stana u Atini i preselila nas u Kaliforniju, gde smo nastavili školovanje“, prisećao se sin Vojin Ražnatović.

Vojin Ražnatović Martinović glasaće za Trampa

Natalija Ražnatović se u Americi bavila trgovinom nekretninama, da bi finansirala studije svoje četvoro dece. Vojin i njegov brat blizanac Nikola su studirali glumu, radili po klubovima u Los Anđelosu, Las Vegasu i Palm Springsu. Vojin Ražnatović je završio studije istorije na Lojoli univerzitetu. I sa Barbarom Vang i dobio vanbračnu kćerku Miju. Njegova sestra Milena je završila filmsku režiju na Univerzitetu u Kaliforniji. A sestra Maša je završila studije i zaposlila se u Njujorku.

Arkan je iza sebe ostavio testament, koji je napisan je 30. marta 1999. godine. Deponovan je u Drugom opštinskom sudu u Beogradu. Deca rasuta po svetu tražila su do 2011. godine deo nasledstva svog oca. U tome je posebno bio uporan Vojin.

Sin Vojin Ražnatović, koji danas ima 37 godina, objavio je pre desetak godina knjigu “Priče o mom ocu”. Tada se Vojin bavio poslovima osiguranja u Las Vegasu. Knjiga sadrži pedeset istinitih priča o Željku Ražnatoviću. Vojin piše o dosad nepoznatim detaljima iz života bišeg komandanta “Tigrova”, o svom odnosu sa ocem, o Arkanovim kontaktima sa ubijenim srpskim premijerom Zoranom Đinđićem, sukobu sa bivšim šefom DB-a Radetom Markovićem, o Svetlani Ražnatović Ceci. Neki od naslova knjige su: “Oni mene u Hag, a ja njih dva metra ispod zemlje”, “Vojska mu nije imala disciplinu”, “Hoće da mi bombarduju kuću od pet miliona”, “Mogao sam pet ovakvih kuća da izgradim”, “Postavio Radeta Markovića za šefa DB-a”, “Sad vidite zašto sam u fudbalskom biznisu” i drugi. Ali, Vojin ne piše o ocu i majci i o tome kako su dvojica braća Natalije Martinović poginula “zbog Arkana”, kako je ona govorila i zbog toga je deci u SAD promenila prezime Ražnatović u Martinović.

Nikola Ražnatović Martinović iz SAD

Kada je sin Nikola dobio (2019) u svojoj tridesetsedmoj godini dobio ćerku, to je bilo četrvro Arkanovo unuče, ali bez njegovog prezimena.

Sofijina knjiga Arkanova ćerka

I vanbračna ćerka Sofija (Sofie Van Potelsberge) iz Brisela, koju je Željko dobio 1979. godine sa socijalnom radnicom Tinom, dok je bio u zatvoru u Belgiji, napisala je knjigu o svom ocu sa jednostavnim naslovom “Arkan”. U knjizi piše da ga je prvi put videla na briselskog televiziji 1990. godine. Da je Arkan saznao za nju kao svoju ćerku 1994. godine. A da ga je prvi put srela 1995. godine, kada ga je posetila u Beogradu. Potom su se ćešće viđali, o čemu Sofija piše:
“Za mene je moj otac Željko najbolji čovek na svetu! Bio je pažljiv prema deci, posebno prema meni. Svako bi poželeo da ima takvog roditelja. Sećam se da se ljutio kad sam se kući kasno vraćala iz beogradskog provoda. Znao je da me izgrdi. Znam da je bio poznat, cenjen i popularan, ali prema deci je bio posebno osetljiv. Oduvek je želeo da budemo jedna velika i složna familija. Živeo je za nas. Insistirao je na tome da se poštujemo i da pomažemo jedni drugima. Sada tražim srpski pasoš da budem što bliže tatinoj porodici”.

Sofijine želje su ispunjene. Deca posvađana oko nasledstva svog oca Željka Ražnatovića su se pomirila sa Cecom Ražnatović i uspostavila čvršće kontakte međusobno. Doduše, uvek sarkastični Vojin Ražanatović ume ponekad da zadirkuje Cecinu decu Velja i Anasatsiju, ali je ipak iskreno polubratu čestitao rođenje bratanca Željka Ražnatovića mlađeg.

Da je živ Željko Ražnatović bi danas imao 68 godina, dvetoro dece i šestoro unučadi.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More