Preminuo gitarista “Galije” Žan Žak Roskam, ljubav ga je dovela u Jugoslaviju pa se proslavio u muzici

Foto: Facebook Galija/printscreen
42

Gitarista pop rok grupe “Galija”, Belgijanac Žan Žak Roskam, preminuo je u ponedeljak, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici ovog muzičkog sastava.

“Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak, 26. oktobra preminuo Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roskam), gitarista i kompozitor koji je obeležio značajan deo Galijine karijere”, stoji u objavi na društvenoj mreži.


Izuzetno šarmantni i harizmatični tamnoputi Belgijanac sa Galijom je snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarista, ali i kao autor pesama “Žena koje nema”, “Nebo nad Makarskom”, “Pevaju jutra”, “Ljubavna pesma”, “Proleće” i “Moskva-Balkan”.

Posebno zapažen je bio njegov vokalni doprinos u šaljivim pesmama “Ljubavna pesma” i “Zebre i bizoni”.

U saopštenju benda se navodi da je Žak sa Galijom odsvirao mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon 20 godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava Centru kojim je Galija obeležila 35 godina postojanja.


Grupu za Žan Žaka vezuju izuzetno lepa sećanja i neverovatan broj sjajnih anegdota i uspomena i njegov odlazak je veliki gubitak za sve.

“Žan Žak Roskam, hvala ti za sve, počivaj u miru”, zaključuju na FB iz “Galije”.

Roskam je u Jugoslaviju došao 1984. i svirao je sa Peđom D Bojem u Beogradu, a kada je Saša Lokner iz “Galije“ otišao kod Bajage, tražili su drugog klavijaturistu.

Kako ga nisu našli, uzeli su drugog gitaristu – Žan Žaka, koga je u Jugoslaviju dovela ljubav prema devojci iz Vrgorca kod Makarske.

Sa “Galijom“ je snimio ablume „Digni ruku“, „Daleko je sunce“, „Korak do slobode“ i druge.

Izvor Tanjug, Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More