Spas za Tolkinovu kuću koja ide na doboš! Gandalf i Gimli predvode akciju! (FOTO)

Foto: Youtube/printscreen
50

Martin Frimen I ser Ijan Meklejn zvezde iz filmova “Hobit” i “Gospodar prstena” uključili su se u kampanju za otkup nekadašnje kuće pisca J.R.R. Tolkina u Oksfordu.

Dobrotvorna organizacija “Project Northmoor”, koju je pokrenula književnica Džulija Golding, pokušava da prikupi 4,5 miliona funti kojima žele da kupe kuću u ulici Nortmor Road broj  20  i da je pretvore u “književni centar” u čast pisca.

Sadašnji vlasnici su odložili stavljanje kuće na tržište na tri meseca, da bi projektu pružili priliku za prikupljanje novca.

Foto: Youtube/printscreen

Meklejn, koji je glumio čarobnjaka Gandalfa i Martin Frimen koji je bio Bilbo Bagins, pridružili su se tako Džonu Rajs Dejvisu koji je igrao patuljka Gimlija, kao i Ser Dereku Džakobiju koji je nedavno glumio u biografskom filmu o Tolkinu u naporima da se potrebna svota što pre prikupi. Ideju je podržala i pevačica Eni Lenoks, piše Jutarnji list.


Tolkinova porodica živela je u toj kući od 1930. do kraja Drugog svetskog rata, a u njoj je nastao i “Hobit” kao i deo “Gospodara prstenova”. Ako ova kampanja uspe u njoj bi bio prvi centar posvećen ocu modernog fantazi žanra. Za otkup kuće “Project Northmoor” treba četiri miliona funti, dok bi se ostatak novca uložio u renoviranje i osnivanje udruženja koje će omogućiti i onima slabijeg materijalnog stanja da posete centar.

Zbog činjenice da se kuća, inače nalazi na listi objekata od posebne istorijske važnosti, nalazi u stambenoj četvrti, zakonski ona ne može postati muzej. Zato bi, jednoga dana, ako prikupljanje novca bude uspešno, ljubitelji Tolkina biti “gosti” u njoj. Takva domaća atmosfera bi bila savršeno prikladna za razne aktivnosti poput kurseva kreativnog pisanja i mesta gde bi pisci mogli da rade na svojim delima u inspirativnom okruženju.


Sa druge strane, u slučaju da se novac ne prikupi, iz organizacije poručuju da će sve što stigne na račun biti iskorišćeno za promociju Tolkinovog nasleđa i slavljenje kreativnosti.

Glumci iz filma Gospodar Prstenova i serije rađene prema Tolkinovom delu objašnjavaju da je veoma važno da se sačuva ova kuća za svet književnosti i pop kulture.

Donacije se primaju do marta iduće godine.

Izvor Domino magazin
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More