Kako je čuveni glumac u susretu sa srpskim mitropolitom zaboravio ko je i gde je: To je bio jedan od vrhunaca mog života

Foto: Wikipedia
457

– Susret je bio jedan od vrhunaca mog života. Možda sam ja čuveni glumac ali sam duhovno vrlo običan čovek i upoznati takvu ličnost kao što je Vaš Mitropolit u Crnoj Gori je nešto izuzetno – rekao je 2002. godine čuveni britanski glumac Džeremi Ajrons nakon susreta sa mitropolitom Amfilohijem.

Pre skoro 19 godina Džeremi Ajrons boravio je u susednoj zemlji, snimajući film “Matilde“, hrvatske rediteljke Nine Mimice. Radnja filma prati pukovnika Ujedinjenih nacija koji se tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji zaljubljuje u mladu Hrvaticu. Osećanja koja gaji prema njoj i lepote primorja navode ga da zanemari svoje dužnosti i zamagljuju užase rata. Ali rat ga naposletku stiže…

U ovom filmu ulogu je imala i Ajronsova žena Šinid Kjusak, te je cela porodica boravila na Svetom Stefanu. Ekipa filma se u jednom trenutku obratila Mitropoliji crnogorsko-primorskoj sa molbom da jednu scenu snime kraj porušene pravoslavne crkve. No, tadašnji sekretar je to a priori odbio.

Filmadžije su, ipak, bile uporne, te su poslali novi dopis u kome su izrazili i želju da se glavni glumac Džeremi Ajrons susretne sa mitropolitom.

To se na kraju i desilo, zahvaljujući episkopu pakračko-slavonskom Jovanu Ćulibrku, koji je prisustvovao sastanku kao prevodilac. Po njegovim rečima, mitropolit je dobro govorio engleski, ali ne dovoljno da bi na njemu vodio ozbiljne razgovore.


Kako je preneo, Amfilohije i poznati glumac razgovarali su skoro sat, razgovor je bio topao, a oni su se odmah razumeli.

Ajrons, kog su proslavile uloge u filmovima “Preokret sudbine”, “Misija”, “Lolita”, “Kobni blizanci”, nakon toga je na pitanje novinara prokomentarisao susret sledećim rečima.

– Susret sa Mitropolitom gospodinom Amfilohijem je bio takav da sam zaboravio na film i sve vezano za film. Susret je bio jedan od vrhunaca mog života. Možda sam ja čuveni glumac ali sam duhovno vrlo običan čovek i upoznati takvu ličnost kao što je Vaš Mitropolit u Crnoj Gori je nešto izuzetno. Onog trenutka kada je ušao u kabinet ja sam znao da pred sobom imam retkog čoveka. To se ne dešava tako često, možda dva ili tri puta u životu imao sam privilegiju da sretnem takvog čoveka, takvu ličnost… – rekao je glumac.

I mitropolit Amfilohije je na molbu novinara predočio svoj doživljaj susreta sa glumcem:

– Zadovoljstvo je kada se srećemo sa ljudima koji su shvatili zašto su na ovoj zemlji i koji se trude da ostvare svoje naznačenje na zemlji. Čini mi se da je gospodin Ajrons jedan od takvih ljudi, zna zašto je ovdje i onaj talenat koji mu je Bog dao maksimalno koristi. To je veliki dar za njega, jer nije se uzalud rodio, ali to je dar i za druge ljude, jer sobom i svojim darom on obogaćuje druge i to je velika stvar.

Džeremi Ajrons je prisustvovao čak i bdeniju uoči velikog praznika Krstovdana u jednom od najvećih hrišćansakih svetinja manastiru Ostrog.

 

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More