ŽIVOT IZMEĐU PARIZA I NJUJORKA: Zbog čega je GREJS DŽONS bila i ostala jedinstvena vizionarka u SVETU MUZIKE? (FOTO+VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube
390

Teško je opisati Grejs Džons bez korišćenja izlizanih termina, ali za obožavanu jamajčansku muzičarku zaista važi da je – ikona, jedinstvena i vizionarka.

Podjednako je teško sažeto reći čime se zapravo ona bavi: otkada je krajem 60-tih počeo njen kreativni zamajac, Džons je bila glumica, manekenka u svetu visoke mode, disko pevačica, omiljeni model fotografa, nju vejv muzičarka, filmska zvezda i neumorna trendseterka.

Doris Dragović i Emilija iz grupe Riva, nekadašnje predstavnice Hrvatske o Evroviziji: To je LUTRIJA, više je stvar čudesa nego pesme! (VIDEO)

 

Očigledno, njen kameleonski karakter predstavlja ključni razlog zašto je neodoljiva.

„Sama njena pojava izaziva snažno osećanje u nama – oslobađa nas u potpunosti jer je oslobodila sebe”, kaže Hani Dižon, svetski poznati didžej i producent.

Ističe da je Džons izvršila veliki uticaj na njega.

Istovremeno, zbog neverovatne fluidnosti njene kreativnosti, njena dostignuća na određenim poljima, naročito u muzici, često se previđaju.

Blješteći, androgini izgled koji je stvorila za fotografe i omote albuma s pravom je hvaljen – magazin Vog je opisao Džons kao „najveću kraljicu mode”, dok je vebsajt Dejzd nahvalio njene „revolucionarne stilske trenutke” – ali deluje kao da je to ide nauštrb njenog muzičkog nasleđa.

Međutim, Džons je već na Warm Leatherette, albumu koji je predstavio njen osobeni, regeom prošarani nju vejv, pomerila granice kao pevačica, autorka i inovatorka koja ruši konvencije.

Na njemu su se našle „panki” obrade pesama autora koji neguju različite stilove, poput Toma Petija, Smokija Robinsona i Roxy Music, otpevane karakterističnim prodornim Džonsinim glasom koji poseduje kvalitete koji predstavljaju glavne osobine same autorke – neustrašivost i jedinstvenost.

Takođe, za njega i danas važi isto što se može reći za samu autorku – deluje gotovo jednako sveže kao i 1980, kad se pojavio.

Kao što je poznato, Džons u prethodnom periodu nije bila mnogo zainteresovana za proširivanje svoje muzičke zaostavštine – Hurricane iz 2008. je jedini album koji je objavila nakon Bulletproof Heart iz 1989. – međutim, brojni umetnici su slavljeni dugo nakon što im je kreativnost presahnula.

Dr Kirsti Ferklot sa Fakulteta za umetnosti i medije na Salfordskom unoverzitetu kaže da je „način na koji je Džons prikazivala sebe putem nekoliko umetničkih oblika promenilo način na koji shvatamo pop izvođača”, ali joj zbog toga još nije „odato priznanje u punoj meri u svetu pop kulture”.

Ona pritom ukazuje na „odjeke” Džonsinog dela koji se mogu čuti u muzici izvođača koji koriste najrazličitije izraze, poput Niki Minaž, Lejdi Gaga, Rijana, FKA twigs, Rošin Marfi i Džanel Mone.

Zbog toga što je Džons tako uspešno potkopala žanrovske norme – čuveni omot za kompilaciju Island Life iz 1985, delo njenog tadašnjeg partnera i čestog saradnika Žana Pola Guda, predstavlja je kao gotovo nedostižni ideal atleticizma – ona je takođe višedecenijska kvir ikona.

„Naučila me je da se ne plašim ničega, da je život pozornica a pozornica mesto za ekstravagancu koja dolazi iznutra”, kaže belgijska kvir performerka i pop pevačica Doli Bing Bing.

Zebra Kac, pionirka žanra kvir rep, kaže da je Džons bila „jedna od ključnih figura na koju sam se ugledala kada sam uspostavljala kreativno merilo za moje delo”.

Hvali njenu sposobnost da „zablista u ma kojoj ulozi se pojavila” – od „holivudskih filmova do šetnji pariskim modnim pistama i stvaranja muzike koja spada među najupečatljivije i najprepoznatljivije izbođače svih vremena.”

Džonsin uticaj kao muzičarke proslavljen je u junu 2020. godine na londonskom festivalu Meltdaun – Džons je poziv da bude glavna autorka dobila od Sautbenk centra najveće evropske institucije kulture.

„Bila je prva umetnica koja me podstakla da osetim da mogu da se izrazim, da budem štagod želim da budem i da se ne bojim reakcije sveta”, izjavila je Bengi Unsal, čelnica odeljenja za savremenu muziku pri Sautbenk centru, povodom prošlogodišnje najave da će festival biti posvećen jamajčanskoj umetnici.

Pošto tada nije bilo uslova za organizovanje festivala zbog pandemije korona virusa, organizatori su pomerili datum održavanja za ovu godinu.

Kad bude održan, ona će postati prva crnkinja koja je nastupila kao glavna umetnica na desetodnevnom događaju, na kom su neki od prethodnih domaćina bili Dejvid Bouvi, Joko Ono i Dejvid Birn.

Prelomni mesec

Čak i posle odlaganja festivala Meltdaun, jun 2020. je bio prelomni mesec za Džons jer je tada obeležila četrdesetogodišnjicu svog prvog britanskog hita.

Gotovo šest nedelja posle izlaska Warm Leatherette, 27. juna 1980. godine, Džons je objavila treći singl sa tog izdanja: senzacionalnu obradu Private Life sastava Pretenders koja je pokorila britansku top-listu, predstavivši je na briljantan način široj publici u emisiji „Top of the Pops”.

Zebra Kac kaže da je to njena najdraža pesma sa albuma: „U njenom glasu se čuju staloženost i kontrolisanost, a sama pesma je neverovatno sočna”.

Krisi Hajd iz The Pretenders kaže da je veliki fan: „Kada sam prvi put čula Džounsinu verziju, pomislila sam: ʼE, tako treba da zvuči ta pesma!ʼ”, napisala je u popratnom tekstu za Džonsinu kompilaciju Private Life: The Compass Point Sessions iz 1998. godine.

Muzički gledano, Warm Leatherette je bio hrabri preokret nakon što je Džons započela karijeru sa tri disko albuma – Portfolio iz 1977, Fame iz 1978. i Muse iz 1979 – koje je producirao Tom Molton, pionir žanra remiksovanja.

Džonsina disko era je bila delimično uspešna i pokazala je da nije samo model koji se pomalo bavi muzikom.

Do tada je već prkosila očekivanjima modne industrije uspevši da se nametne kao model visoke mode.

Džons, koja se kao tinejdžerka preselila sa Jamajke u Sirakuzu (Njujork), potpisala je prvi ugovor kao model sa 18 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Bond Brasil (@jamesbondbr)

Zatim je šetala pistama za Iva Sena Lorena, Kenza i Azedina Alaju za vreme kratkog ali uspešnog boravka u Parizu, kada je delila stan sa Džeri Hol i Džesikom Lang.

U knjizi iz 2015. Nikada neću napisati svoje memoare, Džons se priseća kako se suočila sa otvorenim rasizmom kada je stigla u francusku prestonicu.

Vodeći agent joj je rekao da je „promocija crnog modela u Parizu isto što i pokušaj da im prodaš stari automobil koji niko ne želi da kupi”.

To, međutim, nije obeshrabrilo Džons, pa mu je proročki odgovorila: „Nateraću te da priznaš da si pogrešio “.

Izvor BBC

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More