Umro glumac Voja Mirić

Foto: Printscreen/Youtube
168

U Beogradu je danas preminuo glumac Vojislav Voja Mirić(86), koji je u zlatnim godinama naše kinematografije ostvario veliki broj uloga.

Ipak, film „Derviš i smrt“ i uloga Ahmeda Nurudina posebno su u pamćenje starijih gledalaca utisnuli njegov markantni lik, pišu „Večernje novosti“.

Uprkos popularnosti, Mirić je sredinom osamdesetih napustio glumu i povukao se u miran život, daleko od svetlosti pozornice i filmskih reflektora.

Rođen je 7. aprila 1933. godine u Trsteniku. Na scenu je stupio čudnom igrom slučaja: kao gimnazijalac kruševačke gimnazije otišao je s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu – starca od osamdeset godina. Ubrzo se s bratom preselio u Beograd, upisao u „Abrašević“, a onda i na Akademiju:

„I tu sam slučajno došao. Želeo sam da studiram građevinu ili arhitekturu, moji su hteli da budem pravnik, a ja otišao na glumu“, pričao je kasnije.

Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo u novosadskom pozorištu, ali je posle odsluženog vojnog roka nastavio u Beogradskom dramskom, da bi se na kraju otisnuo u „slobodnjake“. Na filmu je odigrao pedesetak uloga (desetak glavnih), 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film „Službeni položaj“ Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za „Derviš i smrt“ Zdravka Velimirovića.

Za mnoge je neočekivano, suviše rano, odustao od glume. Posle prestanka umetničke karijere pokazao je dobre organizatorske sposobnosti u Pozorištu na Terazijama, a potom i kao direktor „Ineks filma“.

Preminuo glumac Igor Pervić

„Došle su nove generacije, zaista izvanredne, ona iz češke škole, rediteljska, koja je, naravno, imala i svoju generaciju glumaca. Mi smo bili već stariji. A onda je došlo i do smanjenja posla“, jednostavno je objasnio u jednom novinskom razgovoru svoje razloge odlaska sa scene Voja Mirić, mirni i jednostavni čovek koji je za sebe nekom prilikom rekao i ovo:

„Nikada se nisam mnogo oduševljavao, niti me je bilo šta u životu moglo da obeshrabriti…“

Zapažene uloge Mirić je ostvario u ostvarenjima „Čudna devojka“, „Dani iskušenja“, „Do pobede i dalje“, „Sretni umiru dvaput“, „Izdanci iz opaljenog grma“, „Valter brani Sarajevo“, „Otpisani“, „Vrhovi Zelengore“, „U sukobu“, „Dvoboj za južnu prugu“, „Neka druga žena“, „Odlazak ratnika, povratak maršala“…

Izvor V. Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More