“Pokazala da je majstor diplomatije”: Elizabeta se suočila sa teškom odlukom, a mnogi sada podsećaju na događaj iz 1955.godine

224

Kada se princeza Margareta, sestra kraljice Elizabete II, zaljubila u razvedenog Pitera Taunsenda, kraljica joj je 1955. zabranila da se uda za njega. Princeza se na kraju udala za drugog, ali nije bila srećna u tom braku, koji se raspao 1978. Odnos između dve sestre bio je zategnut sve do Margaretine smrti 2002. Kraljica je postupila u skladu s nacionalnim interesima i verovatno se i danas pita da li je pogrešila, prenosi Blic.

U ponedeljak se kraljica ponovo suočila s teškim pitanjem: da li da dozvoli princu Hariju i vojvotkinji Megan da odbace dužnosti u kraljevskoj porodici da bi se preselili u Kanadu? Deo engleskog visokog plemstva osuo je paljubu po njima, očekujući da kraljica preduzme kaznene mere, pre svega, prema, po njihovom mišljenju, nezahvalnoj Megan, kako se više niko ne bi usudio na sličan korak.

Međutim, kraljica je razočarala one najtvrdokornije.

Veliki ustupci Hariju i Megan

Od kada Elizabeta II nosi teret britanske krune, disciplina i zaštita monarhije uvek su joj bili na prvom mestu. Ovoga puta je, međutim, dokazala da nije samo monarh i poglavar države, već i baka. Umesto da Harija i Megan izbaci na ulicu, oduzme im titule i zavrne slavinu, odlučila se za velike ustupke mladom paru.

Kraljica je dokazala da je i sa 93 godine u stanju da uči na greškama iz prošlosti. Istorija kraljevske porodice je preterano često bila obeležena uplitanjima. Ne samo u slučaju Margarete, već i Čarlsa i Kamile. Kraljica je očigledno shvatila da nema garancije da će brakovi u njenoj porodici opstati, ali ako se ne bude mešala, barem neće biti kriva ako se raspadnu.

Princ Hari se pojavio na javnom događaju, ovo je ujedno i poslednja kraljevska dužnost pre tranzicije (FOTO)

Kraljica je shvatila da ne može da pobedi ako osudi Harija na život u kome će morati da služi kruni. Rizik da će izgubiti buntovnog unuka bio je previsok. Ulog je bio ništa manje nego mir u porodici.

Megan Markl se oglasila o “kriznom sastanku”

Kraljica ne samo da je pokazala blagost karakterističnu za pozne godine života, već, pre svega, mudrost. Sigurno da bi joj bilo draže da se Hari povukao u kuću u nizu u Svindonu, poslao Arčija u državnu školu i zaposlio se kao automehaničar, nego da vodi glamurozan život u Kanadi i Sjedinjenim Državama pored (bivše) glumice, ali ne može da iznudi njegovu sreću.

Princ Hari se videom obratio javnosti, evo šta je povod i šta je najavio (VIDEO)

Elizabeta II očuvala je jedinstvo kraljevske porodice, a pomenutim ustupcima više služi državi i kruni nego da je donela strogu odluku na štetu Harija i Megan. Pokazala je da je majstor diplomatije. Promišljena, mudra, a odnedavno i saosećajna. Posle 68 godina na prestolu, bolja je kraljica nego ikad., zaključuje nemački “Štern”.

Prijatelj otkrio kako je Vilijam reagovao na odluku Megan i Harija, kraljica dala rok od 72 sata

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More