Huawei imun na sankcije SAD – skočila prodaja, ali i isporuka telefona

Mnogi su očekivali sunovrat, ali stvari se za sada kreću u drugom pravcu

Huawei
84

Prihodi kineskog telekomunikacionog giganta Huawei uvećani su za 23,2 odsto u prvom polugodištu ove godine, što je veći rast nego pre godinu dana.

Prihodi su skočili uprkos intenzivnoj američkoj kampanji protiv te kompanije, koja se od sredine maja našla na “crnoj listi” SAD, prenosi Tanjug.

Kompanija Huawei, koja je tek ove godine počela da objavljuje kvartalne rezultate, saopštila je da su njeni prihodi u prvoj polovini godine porasli na 401,3 milijarde juana (58,28 milijardi dolara) sa 325,7 milijardi juana pre godinu dana.

Isporuka pametnih telefona dostigla je 118 miliona jedinica, što je za 24 odsto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine, prenosi agencija Rojters.

U prvom polugodištu prošle godine, Huawei je uknjižio rast prihoda od 15 odsto.

“Prihodi su brzo porasli do maja. S obzirom na temelje koje smo postavili u prvoj polovini godine, nastavljamo sa rastom i nakon što smo dodati na ‘entitetsklu crnu listu’. To, međutim, ne znači da se u budućnosti nećemo susresti sa poteškoćama”, rekao je novinarima predsednik Huaweia, Lieng Hua.

Analitičari tvrde da su snažna prodaja pametnih telefona na domaćem tržištu i novi ugovori sa operaterima o razvoju 5G mreže pomogli kompaniji da neutrališe efekte zabrane izvoza.

Huaweijev lanac snabdevanja znatno je bio poremećen kada je zvanični Vašington sredinom maja stavio kompaniju na “crnu listu”, navodeći kao razlog rizik po nacionalnu bezbednost, jer bi zvanični Peking, kako je saopšteno, mogao da koristi opremu ovog giganta za špijuniranje, što je ta kompanija više puta negirala.

Kineskoj kompaniji je od tada data privremena tromesečna licenca, tačnije do 19. avgusta, kojom joj je odobreno da održava postojeće mreže i obezbeđuje ažuriranje softvera na postojećim Huawei uređajima. Predsednik SAD Donald Tramp je nagovestio da će ublažiti sankcije Huaweiju, iako detalji nisu poznati.

Kompanija se sprema da već u septembru objavi svoj novi flagship telefon, Mate 30 Pro.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More