Huawei konačno predstavio svoj operativni sistem!

Brz i moćan

Tanjug/Huawei via AP
148

Huawei je konačno, nakon višemesečnih nagađanja, zvanično predstavio svoj operativni sistem u Kini. Harmony OS, kojem je radni naziv bio HongMeng, ima široku primenu od automobila, računara, pametnih satova i telefona, pa sve do tableta i zvučnika.

“Platformu pokreće ‘mikro kernel’ tehnologija, a obezbedilli smo kompatibilnost sa RAM memorijama od kilobajta, do stotina gigabajta,” rekao je CEO kompanije Ričard Ju, a preneo MONDO.

Aplikacije napravljene za HTML5, Linux i Android plaftorme radiće na ovom operativnom sistemu u budućnosti. Harmony neće omogućavati “root” pristup koji Huawei smatra bezbednosnim rizikom na operativnim sistemima Linux i Android.

“Mi želimo da nastavimo da koristimo Android, ali ako nam to bude onemogućeno, nećemo oklevati da se odmah prebacimo na Harmony, za šta nam neće biti potrebno više od dan ili dva,” rekao je Jug.

“Phone Arena” prenosi da on nije precizirao da li će, u tom slučaju, Huawei i dalje imati pristup Google servisima.

Huawei je upriličio promociju, ali nije pominjao brojke kada su u pitanju performanse. Jedino što se zna da je brzina komunikacije pet puta veća nego na Google Fuschia sistemu.

Prvi uređaji na kojima će Harmony OS 1.0 biti primenjen stižu već krajem ove godine, a Huawei najavljuje da je ubrzao proces razvoja i da će verzije 2.0 i 3.0 stizati sukcesivno, 2020. i 2021. godine.

Videćemo kako će ovo uticati na poslovanje kompanije, koja je ove godine zabeležila rast, uprkos sankcijama SAD.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More