Apple pod istragom u Rusiji zbog navodnog monopola

Ima li pravo Apple da radi ovakve stvari?

pixabay
162

Američki Apple je pod istragom u Rusiji nakon žalbe kompanije za sajber-bezbednost Kaspersky Lab u kojoj se navodi da Apple možda zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu, saopštio je danas ruski antimonopolski regulator.

Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) je navela da istražuje zašto je Appleov operativni sistem odbio novu verziju aplikacije “Safe kids” (Bezbedna deca) kompanije Kaspersky Lab, što je rezultiralo značajnim padom funkcionalnosti aplikacije za roditeljski nadzor, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju FAS-a se navodi da je Apple lansirao 12. verziju sopstvene aplikacije roditeljskog nadzora “Screen Time”, koja ima slične funkcije kao program Kasperskog.

Aplikacije roditeljskog nadzora omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad dečjom upotrebom telefona i tableta.

Na pitanje o ruskoj istrazi, Apple je uputio Rojters na njihovo saopštenje od 28. aprila u kojem je navedeno da je nedavno uklonio nekoliko aplikacija za roditeljski nadzor iz svog “App Store-a” jer je utvrđeno da “ugrožavaju privatnost i sigurnost korisnika”.

Rečeno je i da nekoliko od tih aplikacija koristi “veoma invazivnu” tehnologiju poznatu kao “upravljanje mobilnim uređajem” (MDM) i da njena upotreba u toj aplikaciji predstavlja kršenje politike “App Store-a”.

Iz Kasperskog navode da Appleove “App Store” smernice dopuštaju ograničenu upotrebu MDM-a, ali da ne objašnjavaju proceduru za dobijanje Appleove dozvole za to. Takođe smatraju da Appleovi uslovi smanjuju konkurentnost trećih proizvođača.

Naravno, moguće je i da će Apple objaviti da sve ovo radi zbog povećanja privatnosti, koje sve više postaje fokus kompanije.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More