Samsung otišao korak dalje: mobilni senzor sa 108 megapiksela!

Kvalitet je kao skuplji DSLR aparati...

Samsung
157

Mobilna fotografija stalno napreduje, a danas je ozvaničen još jedan veliki korak. Samsung je u saradnji sa kompanijom Xiaomi predstavio senzor od čak 108 megapiksela! ISOCELL Bright HMX, kako mu je zvanično ime, prvi je senzor na mobilnim telefonima koji je prešao 100 miliona piksela.

Samsung je tako proširio senzor slika sa pikselima veličine 0,8 nanometara sa nedavno najavljena 64MP do 108MP. Ova rezolucija je ista kao na skupim DSLR kamerama. Samsung kaže da je ISOCELL Bright HMX „unikatni senzor” i da je proizvod bliske saradnje kompanija Xiaomi i Samsung.

Više od 100 miliona efektivnih piksela donose izuzetno oštre fotografije prepune detalja. Naravno, poseban naglasak je stavljen na fotografije u uslovima slabe osvetljenosti.

Samsung navodi da HMX može da apsorbuje više svetla u mračnijim uslovima nego manji senzori. Osim toga, Samsung koristi svoju tehnologiju Tetracell koja spaja piksele i tako omogućava imitaciju čipova sa velikim pikselima, što sve proizvodi svetlije fotografije od 27MP.

Kada ima dovoljno svetlosti, mehanizam Smart-ISO sam bira nivo amplifikacije u zavisnosti od osvetljenosti okoline za optimalnu konverziju svetla u električni signal, zatim smanjuje ISO da bi pikseli bili zasićeniji bojama, što sve donosi do živopisnijih fotografija. Isti mehanizam koristi visoku ISO vrednost u mračnijim okruženjima, čime se smanjuje šum na fotografijama, koje su tako bistrije.

ISOCELL Bright HMX omogućava i napredno snimanje, tako da se video-snimci mogu snimati i u rezoluciji od čak 6K (6016×3384) sa 30 kadrova po sekundi (fps).

HMX je, inače, najveći senzor još od modela Nokia Lumia 1020, koji je bio oko 20 odsto manji. HMX je skoro tri puta veći od senzora koji koriste S10/Pixel 3/iPhone XS i skoro je duplo je duplo veći od Sonyjevog IMX586, a za oko 50 odsto veći od onog koji se očekuje u Huaweijevom modelu Mate 30 Pro.

Samsung je najavio dalju saradnju sa Xiaomijem, sa kojim je proizveo HMX od početka do kraja. Korejska kompanija ističe da razvoj stalno traje. Masovna proizvodnja ovog čipa počinje krajem meseca.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More