Ovako će Fejsbuk da se bori protiv lažnih vesti o koronavirusu

Pixabay
208

Fejsbuk radi na tome da spreči širenje dezinformacija i potencijalno štetnih sadržaja o koronavirusu, nakon što su na društvenim mrežama počele da kruže lažne vesti o epidemiji, saopšteno je iz te američke kompanije.

Kang Sing Jin, šef Fejsbukovog odseka za zdavlje, kaže da će ta društvena mreža početi da uklanja postove s lažnim tvrdnjama ili teorijama zavere o novom virusu.

Pema njegovim rečima, fokus će biti na postovima u kojima se ljudi odvraćaju od lečenja ili u kojima se iznose opasne tvrdnje o lekovima, prenosi AP.

Dodao je da će Fejsbuk ograničiti i širenje postova za koje je preko alata te mreže otkriveno da su lažni i da će korisnicima koji su ih postavili biti poslate notifikacije.

Kang je rekao da će korisnici koji traže informacije o virusu na Fejsbuku, ili oni koji kliknu na odgovarajući haštag na Instagramu, primiti pop-ap sa merodavnim informacijama o virusu.

Kako je naveo, na vrhu strane na kojoj korisnici pimaju nove vesti nalaziće se informacije o epidemiji na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

“Blokiraćemo i smanjiti i upotrebu haštagova radi širenja dezinformacija na Instagramu, a sprovodimo proaktivu pretragu kako bismo pronašli i uklonili što više takvih sadržaja. Za to će nam trebati izvesno vreme”, napisao je Kang na Fejsbuku.

Od kada je izbila epidemija koronavirusa, na internetu su počele da kruže brojne lažne informacije i tvrdnje.

Među njima su i teorije zavere da je virus stvoren u laboratoriji i da su vakcine već proizvedene, kao i preterivanje u vezi s brojem obolelih i štetne tvrdnje o navodno lažnim načinima lečenja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More