Srpkinje iz dijaspore lepotom osvajaju svet (FOTO)

Foto: PrintScreen/Fejsbuk Ljubica Rajković/Srpksa Misica
269

Izbor Ljubice Rajković za Miss Evrope samo potvrđuje gracioznost i lepotu Srpkinja, kako dama iz otadžbine, tako i dama iz srpskog rasejanja.

Naime, poslednjih godina čak dvadeset Srpkinja iz dijaspore osvojile su svet svojom lepotom i pameću. Prošle godine su tri naše dame zasenile svet.

U nemačkoj pokrajini Esen, lepa Saida Rovčanin (25) iz Darmštata proglašena je za najlepšu devojku. Pobedila je sa rekordnih 1200 poena čak 17 devojaka, koje su učestvovale na izboru u Gisenu, kod Frankfurta. Toliko pobedničkih bodova nije dobila nijedna lepotica u Esenu u poslednjih 30 godina.
Saida radi kao službenica u Darmštatu. Njen otac Šapko Rovčanin je poreklom iz Prijepolja, a majka Alma Luinović iz Sarajeva. Nastupala je u haljinam kreiranim i proizvedenim u Srbiji. Lepa Prijepoljka predstavljala je potom pokrajinu Esen na takmičenju za Miss Nemačke.

Lepa Nišlijka, koja u Los Anđelsu sa diplomom stručnjaga vodi terapije za autističnu decu, Nancy Snežana Pešić pobedila je svojom lepotom na takmičenju Miss Woman u svom naselju Porter Ranč. Osvojila je prvo mestu u kategoriji “ dama +35, neudata i bez dece”. Nancy Snežana Pešić se time kvalifikovala na Izbor lepotica Kalifornije, koji će se održati 21. juna u Los Anđelosu.

Među 40 najlepših devojaka na svetu, koje su se juna 2019. takmičile u Poreču, titulom Miss turizma sveta okitila se Julijana Nikoliš, 19-godišnja Srpkinja iz Australije. Julijana, koja se nije nadala pobedi, omogućila je Australiji da posle 37 godina osvoji ovu prestižnu titulu, zbog čega je na petom kontinentu proglašena za najuspešniju Australijanku u 2019. godini.

View this post on Instagram

Juliana | face of beauty international. Julijana is our Australian representative in the 2015 Face of beauty International held in Taiwan Kaoshiung City. 👏🏻👏🏻👏🏻 Over the last 6 weeks I have been gradually taking her lighter with the help of @olaplexau Three colours was all it took. Each time I carefully picked out more dark being careful to not overlap on already blonde hair. On the final colour I also did a base break just to bring it all together. Her hair feels amazingly strong and this is a testament to the power of #Olaplex Wishing her all the best in the competition and I know she will be rocking her new blonde locks ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ #faceofbeautyinternational #faceofbeautyinternationalaustralia #faceofbeautyinternational2015 #faceofbeautyinternationalaustralia2015 #queen #julijananikolis #pageant #pageantlife #pageants #bixiecolour#behindthechair #btccolour15 #olaplexsydney

A post shared by Redken Australia Educator (@shereeknobel_bixiecolour) on

 

Na izboru najlepše žene sveta učestvovala je 2017. godine i Dragana Stanković, ali kao zvanična predstavnica Austrije. Ona je bila student ekonomije u Beču i manekenka modne agencije “Look Models International”. Na kvalifikacionom takmičenju za najlepšu Austrijanku, Dragana Stanković je lepotom nadmašila 19 konkurentkinja.

View this post on Instagram

🕊 @elfenkleid_official

A post shared by Dragana Stanković (@draganastankovicc) on

“Rođena sam u Austriji. Živim u Badenu sa roditeljima, bratom i sestrom. Moji su poreklom iz Zabrđa kod Ugljevika. Na takmičenju za Miss Austrije imala sam zaista jaku konkurenciju. Iza mene su se kao prva i druga pratinja našle Kimberli Budinski i Dajana Džinić. Moj cilj je osvajanje titule Miss sveta” – govorila je iskreno i samouvereno Dragana Stanković, mada se to nije ostvarilo.

 

Takav cilj sebi ja zacrtala i Tijana Arnautović, Miss Kanade 2004. i potom Tanja Munižaba, zvanična lepotica Kanade za 2005. godinu, inače vozač kamiona i instruktor srpskog folklora iz Montreala. Posle njih Sunčica Anđić, rodom iz Sarajeva, bila je među 40 devojaka koje su se takmičile na prestižnom izboru “Miss World Canada 2014”. Na internet anketama bile je među favoritkinjama.

„Naše devojke iz dijaspore su visoke, vitke, lepe, šarmantne i iznad svega jako pametne. Odrasle su u zapadnom svetu, u kome su takmičenja deo svakodnevnice i zato nisu sramežljive. Nastupaju sa namerom da zadive žiri i publiku i otvore mogućnost za svoju poslovnu karijeru“ – kaže Mirko Stokanović, urednik srpskih „Novina“ iz Toronta, u kome su još sedamdesetih godina počele da se organizuju prve revije ženske lepote.

Srpska zajednica je u Torontu na Spadajni ulici 1972. godine otvorila izložbeni paviljon “Beograd”, sa ciljem da reprezentuje Srbiju. Kolet Sekulović je kao direktor organizovala u okviru Internacionalnog karavana kulture i izbor najlepše Srpkinje. Prva princeza lepote paviljona “Beograd” u Kanadi 1973. godine bila je Smilja Nedović. Potom su titulu najlepših Srpkinja i Kanađanki nosile i Mici Cvejanović Mandarano, Zora Ašanin, Silvija Manojlović Džonson, Danijela Pešikan i Radmila Mladenović.

“Na takvoj tradiciji iznikla je Tijana Arnautović, koja je 2004. godine bila proglašena za najlepšu Kanađanku i učestvovala na takmičenju Miss sveta. Diplomirala je međunarodni biznis i trgovinu na Karleton Univerzitetu, u Otavi. Bavila se manekenstvom i glumom. Igrala je u četri filma. Posle nje još tri Srpkinje bile su uvršćene u lepotice Kanade“, priča Mirko Stokanović.

Nije ova lepa i vedra plavuša jedina Srpkinja bila na svetskom izboru ženske lepote. Već decenijama naše devojke iz dijaspore osvajaju titule lepotica Francuske, Nemačke, Švedske, Australije, Kanade, Amerike, Austrije i drugih zemalja.

Osamdesetih godina srpski gastarbajteri u Evropi počeli su da biraju svoje lepotice, u čemu je najviše uspeha imala Slađana Božović iz Malmea, koja je postala i Miss Švedske.

„Slađana je rođena u Malmeu kao dete mesara iz Kragujevca, koji je imao odličan biznis. Kao lepotica Švedske učestvovala je 2002. godine na Miss univerzum i osvojila dve titule – lepotica vode i lepotica vazduha. Posle toga bila je aktivna u srpskih organizacijama i napravila je uspešnu poslovnu karijeru“ – rekao mi je Borivoje Gajić, srpski aktivnista iz Malmea.

Američka lepotica Danijela Krstić imala je trnovit put do trona. Uselila se sa porodicom u SAD 1998. godine i živela u gradiću Bethana. Završila je srednju školu i diplomirala na Institutu za tehnologiju u Oregonu. Učestvovala na izboru američkih lepotica i postala Miss okruga Klamat i potom 2008. godine Miss Oregona. Kao jedna od 50 najlepšin Amerikanki, Danijela Krstić bila je 2009. godine kandidat za izbor Miss sveta.

„Kada je njen otac Milenko Krstić optužen i uhapšen da „jer je bio vojnik Vojske RS“, saslušavao ga je FBI i pretio da će ćerci Danijeli oduzeti imigracioni status i da će biti deportovana u otadžbinu. Njen slučaj je uznemirio srpsku koloniju, koja je pokušala da je zaštiti. Danijela Krstić danas radi kao zubni protetičar u Oregonu” – javio mi je Gradimir Marković srpski aktivista iz SAD.

Početkom 21. veka kada je izbor srpkih lepotica iz Srbije počeo da se organizuje i na petom kontinentu, mlade Srpkinje su počele da osvajaju Australiju.

„Desetak ćerki naših doseljenika upisale su se u listu zvaničnih lepotica Australije. Među njima najpoznatije su Vadrana Grbović iz Perta, Vanja Petrović iz Brizbejna i Suzana Milutinović iz Sidneja. Vedrana je osvojila titulu Miss Prom 2004. godine, zvanje Lepotica Australije i predstavljala je Australiju na Miss sveta 2006. godine”, posvedočio je novinar Joca Gajeskov iz Sidneja.

I dok je Vedrana Grbović diplomirala marketing u Francuskoj, Vanja Petrović je specijalizovala studije menadžmenta u SAD i Velikoj Britaniji, a Suzana Milutinović, medicinu u Sidneju. Sve tri su se bavile manekenstvom, a Vedrana Grbović je i vlasnik agenciju “Fresca Viva Pty Ltd”.

“Verujem da imam šanse da osvojim svet” – bila je hrabri opti mista Suzana Milutinović, danas lekar iz Sidneja, čiji roditelji potiču iz Grdelice kod Leskovca.

To zaključuje i srpski aktivista Gradimir Marković, poznati ženski frizer iz Čikaga:
“Srpkinje lepotom osvajaju svet. Kada je srpska lepotica Dijana Milojković na takmičenju “World Next Top Model” 2014. godine u Bejrutu ponela je čak dve titule – Miss Evrope i Miss sporta, tada se na najbolji način potvrdilo da su Srpkinje među najlepšim ženama sveta.”

Kao deca Srba iz rasejanja naše lepotice nikada nisu raskidale vezu sa otadžbinom i srpstvom. Obilazile su srpske kulturne centre, crkveno školske opštine, učestvovale su u kulturnim programioma i humanitarnim akcijama. Istovremeno uvek su spremne da posete Srbiju.

Tijana Arnautović iz Kanade i Vanja Petrović iz Austrlije su bile posebno aktivne u politici i humanitarnosti. Tijana je bila organizator Internacionalne konferencije mladih srpskih lidera dijaspore u Torontu i Beogradu, dok je Vanja aktivista u humanitarnoj organizaciji „28. jun“, u kojoj je radila na sakupljanju pomoći za Srbe sa Kosmeta. Kada se preselila u London, postala je aktivista srpske organizacije Okrugli sto Srba u Velikoj Britaniji.

Marko Lopušina

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More