Vlast jedno a NAROD drugo! Crnogorci šalju moćne poruke Srbima nakon zabrane ulaska u Crnu Goru i sletanja aviona u Beograd

Foto: PixaBay/Crna Gora
107

Vest da građani Srbije neće moći da uđu u Crnu Goru odjeknula je regionom. Nakon što su vlasti u Podgorici saopštile da je Crna Gora odlučila da ne otvori granicu prema našoj zemlji 1. juna, mnogi su odmah rekli da ovakva odluka nema mnogo veze sa korona virusom, već da se nešto “mnogo ozbiljnije iza brega valja”. Ubrzo je usledila zabrana sletanja aviona Montenegro airlinesa na beogradski aerodrom.

Valjalo se ili ne, ova vest je najviše pogodila obične građane. One koji već decenijama rado letuju u Crnoj Gori i njihove domaćine koji ih isto tako rado iz godine u godinu dočekuju. I dok političari odmeravaju svoje izjave, poruke koje narod šalje su nedvosmislene, piše Telegraf.

Mnogi građani Crne Gore ne slažu se sa odlukom vlasti u Podgorici i svoj stav vrlo otvoreno iskazuju. I nisu samo obični građani ti koji smatraju da je odluka o neotvaranju granica pogrešna. Podsetimo, juče je predsednik opštine Herceg Novi pozvao Srbe da dođu uprkos zatvorenim granicama.

“Pozivam sve ljude u Srbiji i Bosni i Hercegovini da ne nasedaju na ovakve provokacije zvanične državne vlasti u Crnoj Gori. Kao i mnogo puta do sada, potezi Vlade Crne Gore ne oslikavaju ni volju ni potrebe većine građana. U Herceg Novi ste uvek dobrodošli i u što većem broju”, rekao je predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

“Mi smo praktično jedan narod, kad Srbija negde igra, svim srcem navijam”

Da su Srbi dobrodošli u Crnu Goru i da se tamo osećaju kao kod kuće, a i obratno, govore i brojni komentari koji su građani ostavljali na našem portalu. Prenosimo vam samo neke od nekoliko stotina njih.

“Osjećam se kao Crnogorac, ali nikad u životu nisam mogao da gledam na Srbina kao pripadnika druge nacije ili kad dođem u Beograd da sam u inostranstvu, za razliku od tzv. dukljana koji ne poznaju istoriju i to da su Srbi i Crnogorci praktično jedan narod. Kada gledam reprezentaciju Srbije u nekom sportu, Novaka Đokovića, navijam kao i vi u Srbiji, a tako i veliki broj drugih u Crnoj Gori. Svim srcem!”, napisao je jedan Novljanin.

Šta su još poručili građani, pogledajte u foto galeriji koja sledi.

Mnogi građani Srbije i Crne Gore su se složili da zatvorene granice ne mogu da ih razdvoje

I ovoga puta narod pokazuje šta misli, kao što se već mesecima pravoslavlje branilo u Crnoj Gori.

Šta Srbi iz Srbije misle?

Manjina kojoj smetaju ljudi iz Crne Gore na pozicijama, i koja selektivno prati vesti, prilično je bučna u komentarima na društvenim mrežama. Juče ta bučna manjina verovatno nije pročitala izjave studenata koji su sleteli u Beograd, a koji kažu da su Srbi, i da im je van pameti da ih neko zatvara, da roditelje ne mogu videti zbog odluke nekog političara. Međutim, većina Srba u Srbiji, a među kojima je i veliki broj onih koji potiču geografski iz Crne Gore, ko što neki potiču iz Šumadije, a nisu Šumadinci po narodnosti, tvrdi da nema ništa protiv Crnogoraca i da ih odluke vlasti neće zavaditi.

“Jeste da živimo u vatikanska vremena, ali ima onih koji neće veru pogaziti iako su na viševekovnim mukama da to urade. Zato se litije nisu branile nikad nigde ko u Crnoj Gori. Zato ne mrzim pojedince, već dajem podršku da se jaz ne produbljuje, da budemo braća ko što i jesmo”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

Narod kaže jedno, a zvaničnik da Crna Gora nije ono što je bila pre 20 godina:

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More