Razbila ih korona! Bolji uslovi rada za strance u mesnoj industriji Nemačke

Foto: Pixabay
95

Izmene u zakonu predviđaju da se od 2021. godine uvedu znatno oštrije mere kontrole uslova rada u nemačkim fabrikama za preradu mesa.

Zbog zaražavanja  na stotine radnika poreklom iz istočne Evrope u Nemačkoj, uvode se nova pravila u proizvodnji i preradi mesa. Prisustvo virusne pandemije i brojni zaraženi radnici iz Rumunije, Poljske i Bugarske otkrili su brojne slabosti dosadašnjeg sistema u industriji mesa u Namačkoj. “Dojče vele” navodi da su zaraženi radnici živeli u kolektivnom smeštaju i da bi u budućnosti bilo nemoguće obezbediti bezbedne uslove za njihovo stanovanje i rad. Kritičari takođe tvrde da se radnicima angažovanim iz drugih zemalja EU često smanjuju plate i da im se dodatni sati rada ne plaćaju.

U Nemačkoj mesnoj industriji zaposlen je veliki broj radnika iz istočne Evrope, a političari, sindikati i crkva proteklih godina često su kritikovali fabrike zbog loših uslova rada i stanovanja.. U jednoj od tih fabrika proizdodnja je obustavljena na dve nedelje. Nemačka pokrajina Donja Saksonija najavila je da će na kovid-19 testirati svih 23.700 zaposlenih u 183 fabrike koje se bave preradom mesa, nakon što je u više fabrika u toj zemlji otkrivena zaraza među radnicima.

Posle svih ovih dešavanja, Nemačka vlada je izašla sa paketom novih mera koje će promeniti pravila u mesnoj industriji. Cilj je da se poboljšaju uslovi rada u ovom moćnom sektoru. Međutim, nije samo bezbednost zaposlenih u pitanju nego i buduće poslovanje. ”Dojče vele” prenosi da će nova pravila biti predložena izmenama zakona i da će uneti više bezbednosti u taj sektor. Od 2021. godine, klanje životinja i prerada mesa neće moći da budu u rukama kooperanata kao do sada, već će biti dozvoljeno da se ti poslovi obavljaju samo u pogonima fabrika. Prema nacrtu ovog sporazuma, angažovanje kooperantskih firmi biće zabranjeno u ovom sektoru. Ali ta mera neće pogoditi male mesare već isključivo industriju. Povećavaju se, i to dvostruko, kazne za kršenje propisa o radnom vremenu, pa će sada iznositi maksimalnih 30.000 evra, ukoliko poslodavac ne ispoštuje propis da radnik, privremeno angažovan u pogonu, ne može biti u smeni duže od 10 sati.

Vlada očigledno hoće da nametne veću odgovornost kompanijama, ali i svede rizike na najmanju moguću meru. Čak i ako budu angažovali nekoga sa strane, industrija bi morala precizno da definiše do tančina o kojim poslovima je reč, kao i precizno radno vreme. Biće uspostavljen digitalni sistem koji će pratiti koliko radnici provode vremena na poslu.

Najzad, promene će možda doneti boljitak za radnike, ali mesnoj industriji se baš i ne dopadaju. Predstavnici ovog sektora smatraju da novi propisi mogu da donesu ozbiljne ekonomske posledice za kompanije, pa će i mnogi radnici morati da napuste Nemačku. U svakom slučaju, više zainteresovanih strana trenutno pokušava da maksimalno iskoristi ovu situaciju. Uključili su se i sindikati. Radnici očekuju bolje uslove, ali i strahuju da će im biti smanjene zarade, dok vlada pokušava da prvenstveno zaštiti javno zdravlje i očuva ovaj važan industrijski sektor u Nemačkoj.

Izvor agronews.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More